Gospodar Jovanova 54
11000 Beograd
+381 (0) 11 32 82 742
+381 (0) 60 01 200 96

SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA NOVI ZAKON O VANTELESNOJ OPLODNJI

Skupština Srbije usvojila je Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predvidja formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji, a cilj zakona je povećanje broja i procenta uspešnosti obavljenih postupaka veštačke oplodnje.

Beba spava i drzi mamu za rukuZakonom su definisani postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravilo njihovog uvoza i izvoza, mere nadzora i inspekcije u centrima koje se bave potpomugnutom oplodnjom.

Odredbe ovog pravnog akta odnose se na bračne ili vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Zakonom je proširen krug osoba koja mogu učestvovati u postupku, pored supružnika i vanbračnih partnera utvrđuje pravo na postupke poslovno sposobnoj ženi, odnosno muškarcu, koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije.

Zakon daje pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva, i maloletnim licima za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni iz medicinskih razloga.

Zakon utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicinu i inspekcijske službe.

Osnovni cilj novog zakona je povećan broj obavljenih postupaka i povećan procenat uspešnosti obavljenih postupaka.

Novi zakon je definiše koja zdravstvena ustanova može obavljati poslove banke, reproduktivnih ćelija i tkiva, i koji su to poslovi koje ona obavlja, a takođe je dozvolio mogućnost uvoza, odnosno izvoza pod kontrolisanim uslovima.

Kao i prethodni tako i novi zakon zabranjuje surogat materinstvo.

(Izvor: rs.n1info.com; Autor teksta: Beta)

© Copyright 2013. All rights reserved. Design by NormaReclamare