Flat Preloader Icon

Lečenje steriliteta i COVID 19

7 KLJUČNIH PITANJA I ODGOVORA

U cilju tačnog informisanja, ispravnog ponašanja i otklanjanja dilema vezanih za ispravno postupanje tokom pandemije korona virusa, donosimo vam 10 najčešćih pitanja i odgovora koje su u vezi lečenja steriliteta dale najrelevantnije svetske medicinske institucije. Kao i one i Specijalna ginekološka bolnica za lečenje steriliteta “Beograd” od početka u potpunosti sledi sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), Ministarstva zdravlja republike Srbije i nacionalnog tima za borbu protiv COVID 19.

1. Da li treba odložiti lečenje steriliteta /vantelesnu oplodnju?

Prema svim dosadašnjim podacima, ne postoji ni jedan medicinski razlog za odlaganje lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje. Odlaganje planova, pak, može izazvati anksioznost, a to je ono što u nastojanju da se postane roditelj, svakako treba izbegavati. Imajući u vidu da su nama naši pacijenti i njihovo zdravlje uvek na prvom mestu, mi smo u našoj bolnici preduzeli apsolutno sve mere predostrožnosti i najviše standarde zaštite naših pacijenata. To, naravno, podrazumeva i puno poštovanje preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Na taj način obezbedili smo uslove koji nam omogućavaju da bez zastoja i bez rizika nastavimo rad koji će, uvereni smo, mnogim parovima doneti radost koju su dugo čekali.

2. Koja je šansa da dobijem korona virus (COVID-19) ako pokušavam da zatrudnim?

Šanse da se osoba koja pokušava da zatrudni zarazi se ne povećavaju. Naravno, radi zaštite vašeg zdravlja trebalo bi da poštujete mere predostrožnosti koje su preporučene od početka pandemije.

Najvažnije mere prevencije:

  • pojačana higijena, naročito pranje ruku (min 20 sek)
  • izbegavati dodirivanje usta, nosa i očiju
  • držati distance u odnosu na druge (preporučeno 1,5 do 2 m)
  • ukoliko kašljete i kijate pokrijte usta i nos maramicom
  • u zatvorenim prostorima (npr prodavnica) preporučeno je nošenje maski

3. Mogu li da preduzmem i dodatne mere zaštite pri otpočinjanju procesa lečenja steriliteta/vantelesne oplodnje?

Naš stručni tim za vas će uvek imati pravu informaciju, jer i u ovoj situaciji prati sve preporuke međunarodnih i domaćih zdravstvenih tela i institucija, kao i sve najnovije podatke vezane za reproduktivno zdravlje u situaciji pandemije. Mi smo vam zato i sada na raspolaganju 24/7 i možete nas kontaktirati telefonom ili mailom. Takođe, poznato je da naša naša Specijalna bolnica “Beograd” ima i razvijen online upitnik – “Online anamneza”, kao i program “VTO prečica” koji skraćuje vreme koje je neophodno da provedete u Beogradu kako bi uspešno završili tretman u našoj bolnici.

4. Da li će postojanje COVID-19 utiče na plodnost ljudi?

Za sada nema naučnih podataka koji govore da koronavirusna infekcija ima bilo kakav uticaj na plodnost.

5. Da li su trudnice u većem riziku od virusa COVID-19?

Do danas nema dokaza da su trudnice izložene većem riziku od ozbiljnih bolesti. Svakako im se preporučuje da kao is vi građani, u cilju smanjenja rizika, poštuju sve preporuke zaštite zdravlja.

6. Ako je majka zaražena COVID-19, da li to utiče na bebu?

Do sada u proučavanim slučajevima nije otkriven vertikalni prenos sa majke na bebu. Bebe koje su do sada rodile majke koje jesu bile zaražene, rođene su zdrave.

7. Može li beba da se zarazi korona virusom?

Broj obolelih beba od koronavirusu je zanemarljiv u odnosu na ostatak populacije i činjenicu da deca obolevaju u manje od 1% slučajeva. Sve bebe su uspešno izlečene. Takođe, kod većine zaražene dece do povlačenja simptoma dolazi spontano, bez posebnog tretmana.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096