Flat Preloader Icon

Nezdravi stilovi života i sterilitet

Porast steriliteta u razvijenom svetu, tumači se sve štetnijim uticajem okoline i nezdravim načinom života. „U razvijenim zemljama, kao i u Srbiji, imamo problem smanjenog nataliteta zbog steriliteta, a statistika govori da danas od 15% do 20% ljudi od ukupnog broja stanovništva ima problem steriliteta.“ ističe prof. dr Slobodan Radulović, ginekolog Specijalne bolnice „Beograd“ i naglašava da se to odnosi i na muškarce i na žene.

nezdrav-zivot
Neplodnost kod muškaraca iz godine u godinu raste i gotovo je izjednačena sa neplodnošču žena, što dodatno govori da spoljašnji faktori i stil života sve više utiču na sterilitet. Razvoj tehnologije doveo je do tzv. „sedećeg doba“, brz tempo života do povećanja stresa, a tu su i loše životne navike – previše alkohola, pušenja, neadekvatna ishrana koja dovodi do gojaznosti i kod muškaraca i kod žena – koje veoma utiču i na pojavu steriliteta.

Da na pojavu steriliteta utiče i pušenje, nije mit. Pušenje je neprijatelj čitavog zdravlja, pa i plodnosti, jer može da dovede do sterilnosti kako muškarca, tako i žene. „Uz druge štetne uticaje, pušenje onemogućava hemoglobinu da prenese kiseonik do ćelija, jer su kod pušača frakcije hemoglobina opterećene ugljen-monoksidom mnogo više nego što je to dozvoljeno. Dozvoljeno je do 2%, a neretko ti parovi imaju 3 do 6% tih frakcija“ objašnjava ginekolog dr Dragana Bojović Jović.

nezdravi_stilovi_zivotaOpasnost predstavljaju i steroidi, kao i konzumacija bilo kojih opijata. „Sve vrste droga, pa i marihuana tzv. trava negativno utiču na plodnost i muškarca i žene. Kod žena remete menstruaciju, stvaranje hormona, a kod muškarca stvaranje i pokretljivost spermatozoida“ upozorava dr Vukašin Lugonja, anesteziolog.

Previše sedenja i duge vožnje u kolima izazivaju dodatne probleme, i to naročito kod muškaraca, kao i sve situacije koje dovode do povećanja temperature testisa. Kako objašnjava urolog Specijalne bolnice „Beograd“, dr Sreten Jovanović to su pre svega saune i tople kupke. „Spermatozoidi odnosno testisi traže adekvatnu temperatutu, pa sve što to narušava negativno utiče na kvalitet muškog reproduktivnog materijala“ kaže dr Jovanović.

Za plodnost su veoma važne adekvatna telesna težina i zdrava ishrana, lagane šetnje i umerene vežbe. Upravo zbog toga u Specijalnoj bolnici „Beograd“ se primenjuje integrativni medicinski pristup pacijentima i posebna pažnja u lečenju steriliteta posvećuje se ishrani, akupunkturi i psihološkoj podršci. Sva tri programa su besplatna i individualna odnosno prilagođena konkretnom pacijentu.

nezdravi_stilovi_zivota1

„Mi ne rešavamo samo problem steriliteta, nego rešavamo i problem čitavog tela. Ako telo dovedemo, načinom života, ishrane i određenim drugim postupcima, u bolju kondiciju, mi samim tim povećavamo šansu da dođe i do trudnoće, znači povećavamo procenat uspešnosti“ zaključio je prof. dr Slobodan Radulović.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096