Flat Preloader Icon

Policistični jajnici – najčešći uzrok steriliteta

U svetu 105 miliona žena ima policistične jajnike. To je najčešći hormonski poremećaj koji ima 8% ukupne ženske populacije, odnosno svaka 12 žena, a on je ujedno i jedan od najčešćih uzroka steriliteta – ističe ass. dr Nebojša Zečević, ginekolog i direktor specijalne bolnice „Beograd”.

Naziv ovog oboljenja dolazi od izgleda, najčešće uvećanih, jajnika na kojima se nalaze brojne ciste. Iako je sindrom policističnih jajnika medicini poznat skoro sto godina, njegov pravi uzrok još je nepoznanica.
policisticni_jajnici
Međutim, poznata je povezanost ovog sindroma sa drugim obolenjima.

„Policistični jajnici su veoma često povezani sa insulinskom rezistencijom, kao is a gojaznošću. Takođe znamo da postoji neka vrsta genetske predispozicije za sindrom policističnih jajnika. Primećeno je i da roditelji žene koja ima sindrom policističnih jajnika, vrlo često imaju u manjem ili većem obimu izražen metabolički sindrom. To znači da imaju alopeciju muškarci, da imaju povišene holesterole, povišene trigliceride u krvi i da imaju hipertenziju čak, jednom rečju metabolički sindrom. Takođe, pokazalo se i da ukoliko jedna sesta ima policistične jajnike da je šansa 30 do 50% da i druga sestra ima policistične jajnike. – kaže dr Zečević.

Sindom policističnih jajnika najčešće je povezan sa izostankom ovulacije, te je i jedan od najčešćih uzroka steriliteta.

policisticni_jajnici__1„Žene sa policističnim jajnicima imaju značajno manji broj menstruacija, a samim tim i značajno manji broj ovulacija. Možda svega nekoliko godišnje“. – ukazuje dr Zečević.

Dijagnoza policističnih jajnika se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona. Osim smanjenog broja menstruacija i izostanka ovulacije, simptomi koji mogu da ukazuju na policistične jajnike su gojaznost, pojačana maljavost, masna koža, akne , pa i opadanje kose i pojačana maljavost. Dr Zečević objašnjava da ta maljavost kod žena koje boloju od policističnih jajnika predstavlja takozvani klinički hiperandragonizam, koji je znak viška muških polnih hormona kod žena.

Ukoliko policistični jajnici ne izazovu izostanak ovulacije i ne predstavljaju smetnju za rađanje, policisticni_jajnici.jpg_2

već pre svega estetski problem – pristupa se najčešće hormonskim odnosno antiadrogenim terapijama.

„Ukoliko je pak dominantna želja za rađanjem, pa žena treba da ima ovulaciju kako bi ostala u drugom stanju, pristupa se i posebnom programu ishrane koji će dovesti do smanjenja telesne težine, kao i lečenju koje će regulisati ciklus i ovulaciju“ – kaže doktor Zečević napominjući da lečenje zavisi od kliničke slike pacijentkinje.

Osim medikamentima i hormonskom terapijom, policistični jajnici se mogu lečiti i hiruškim putem, a do potomstva se uspešno dolazi i vantelesnom oplodnjom.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096