Gospodar Jovanova 54
11000 Beograd
+381 (0) 11 32 82 742
+381 (0) 60 01 200 96

Video Info

 

Sve manji broj novorođenih beba jedna je od posledica savremenog načina života i sve više pažnje posvećuje se programima podsticanja rađanja kao što su podizanje starosne granice i povećanje broja pokušaja VTO o trošku države. Razlozi su jasni. U proseku, VTO iz prvog pokušaja uspeva u jednoj trećini slučajeva. A procenat uspešnosti značajno se povećava sa većim brojem pokušaja. Zato je i država podigla broj besplatnih VTO pokušaja na tri, a mnoge lokalne sredine u Srbiji i na četiri i više pokušaja.

Broj parova koji mogu da uđu u program VTO o trošku RFZO-a, u poslednje 3 godine je dupliran. To omogućava izdvajanje većeg broja sredstava od strane države, povećanje kapaciteta i veoma uspešna saradnja sa 11 kredibilnih privatnih klinika za lečenje steriliteta. Prijave podrazumevaju prethodno urađene neophodne analize, a pacijentima je ostavljena mogućnost da sami izaberu kliniku na kojoj će raditi vantelesnu oplodnju.

 

Online VTO prečica namenjena je parovima koji žive van Beograda ili iz drugih razloga nisu u mogućnosti da tokom svih 5 faza programa dolaze u bolnicu na konsultacije i pripremu. Uz stalni kontakt sa nama posredstvom interneta i naših online upitnika prve 4 faze možete obaviti u mestu u kome živite, pod kontrolom svog lekara, te da samo poslednju fazu završite u bolnici Specijalnoj bolnici “Beograd”.

 

Internet kao sastavni deo života donosi značajna olakšanja, a pre svega laku dostupnost informacija. Provera i zaštita informacija, međutim, izuzetno je važna. Kada su oba ova uslova ispunjena, prednosti su brojne, a neke od njih olakšavaju i postupak VTO. Ovo se pre svega odnosi na samu anamnezu tj. prikupljanje neophodnih početnih podataka koje su pacijenti dobili kroz dijagnostičke testove, a sve zamenjuje uobičajeni prvi susret sa lekarom.

Svetski trend sve većeg broja blizanaca nije zaobišao ni Srbiju. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku njihov broj u poslednjih deset godina uvećao se za oko 30%. Tokom jedne godine u Srbiji se sada rađa oko 500 parova blizanaca.

 

Svetska istraživanja su pokazala da leto i mediteranska ishrana šanse za uspešnu vantelesnu oplodnju uvećavaju i do tri puta. Leto je idealna prilika za eliminaciju štetnih faktora poput loših navika i stresa, kao i za podsticaj zdravih stilova života koji značajno doprinose plodnosti.

Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji stovreni su uslovi za formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona, čime se parovima znatno uvećavaju šanse za potomstvo, izjavio je u Novom danu TV N1 profesor doktor Slobodan Radulović, koji je pre 25 godina bio u timu koji je uradio prvu vantelesnu oplodnju u zemlji.

 

Parovi u Srbiji će uskoro moći da sačuvaju embrione i reproduktivne ćelije o trošku države. Ta mera uvodi se kao jedna u nizu za povećanje nataliteta. Ove godine RFZO je zaključio ugovor sa 6 državnih institucija i 11 privatnih koje rade vantelesnu oplodnju. Jedna od njih je i Specijalna ginekološka bolnica “Beograd“. Prof. dr Slobodan Radulović govorio je o ovoj temi u emisiji Tako stoje stvari na RTS 1.

Prof. dr Slobodan Radulović, ginekolog i gost emisije "Jutro sa Sanjom" na TV Studio B, govorio je vantelesnoj oplodnji ali i svojim profesionalnim počecima, u GAK Narodni front. On je rekao da je VTO, tj. takav način začeća nekada važio za kontroverznu metodu, tabu temu, a danas se sve promenilo, jer sama država podržava svojim kampanjama, odnosno podsticajima takav način povećanja nataliteta.

Prebacite na 44.35 minut i pogledajte sjajno gostovanje prof. dr Radulovića koji je pričao o aktuelnostima vezanim za lečenje steriliteta i VTO, ali i o svojim ranim poduhvatima kada je bio deo tima koji je još početkom '80 godina prvi u Srbiji sprovodio brojne značajne ginekološke procedure koje su bile preteča svega što savremena medicina zna i koje su omogućile rođenje mnogo zdravih beba.

Parovi koji žele da se ostvare kao roditelji izloženi su različitim vrstama stresa – od onog koji izazivaju savremeni život i okolnosti, preko pritiska sopstvene želje i očekivanja okoline, do vođenja računa o plodnim danima. U 10% slučajeva uzrok steriliteta se ne zna, a veruje se da je u mnogima od njih razlog neplodnosti tzv. psihogeni sterilitet.

Sterilitet već odavno nije tabu tema, a tome je doprinela činjenica da ga je sve više, pa se o njemu više i govori. Podaci, međutim, pokazuju da ljudi, a naročito mladi, zapravo jako malo znaju o reproduktivnom zdravlju.

 

 

Tema nedelje emisije 150 minuta na TV Prva bila je trudnoća. Glumica Ljiljana Jakšić govorila je o svom iskustvu sa vantelesnom oplodnjom i trudnoći u 52. godini, kao i o najradnosnijem trenutku u životu kada je na svet donela ćerku Dariju. 

Zašto se sve više ljudi bori za šansu da postanu roditelji, kada je nauka već toliko napredovala poslednjih decenija? Na ovo i druga važna pitanja o natalitetu, lečenju steriliteta i pravu na roditeljstvo odgovore je davao prof. dr Slobodan Radulović.

SZO danas priznaje doprinos akupunkture uspešnom lečenju oko 300 bolesti i stanja, među kojima su i lečenje steriliteta i povećanje uspešnosti VTO. Akupunkturnim iglicama stimulišemo betaendorfine koji podstiču jajnike na rad, povećavaju prokrvljenost materice što ima izuzetno pozitivne efekte na neplodnost. Akupunkturom se oslobađate stresa, podiže se nivo efikasnosti hormona u organizmu, uspostavlja se homeostaza, bolja cirkulacija i dobra spermatogeneza.

Prema statistici, 1 muškarac od 20 ima slabiji kvalitet sperme. Čak 1 od 100 uopšte nema spermatozoide u svom ejakulatu. Kao i kod ženskog, i kod muškog steriliteta uzroci su brojni, a mogu biti biološki, vezani za ranije istorije bolesti, povrede, upotrebu lekova, psihička stanja, nezdrav način života, pa i izloženosti agensima spoljne sredine.

 

 

 

Smanjenje populacije u razvijenim zemljama, uz niz društvenih faktora, u značajnoj meri povezano je i sa porastom steriliteta. Vantelesnoj oplodnji zato se u svetu, a od pre nekoliko godina i u Srbiji, posvećuje značajna pažnja. Problem otežava i to što je za ostvarenje potomstva najčešće neophodno nekoliko ponavljanja ovog postupka.

Gojaznost je nedvosmisleni neprijatelj plodnosti. Opsežna istaživanja na Harvardu pokazala su da žene sa poremećajima u ovulaciji, pravilnom ishranom mogu da smanje rizik neplodnosti i do 80%. Medicina je dokazala da gojaznost i kod muškaraca značajno utiče na kvalitet sperme.

 

Zamrzavanje reproduktivnog materijala, prvenstveno, omogućava očuvanja fertilne sposobnosti muškaraca i žena koji su, usled zdravstvenih problema kao što su kancerogena oboljenja, izloženi različitim tretmanima, operacijama, hemioterapiji i zračenju došli u opasnost da izgube mogućnost zasnivanja porodice. Zamrzava se tkivo testisa, spermatozoidi, jajne ćelije, kao i "višak" vitalnih embriona nastalih u toku VTO postupka. 

Anestezija je jedno od najvećih dostignuća u medicini, ali strah od nje nije retka pojava i posebno dolazi do izražaja kod pacijentkinja u lečenju steriliteta, jer su one dvostruko zabrinute, prvo jer su zdrave i mlade, drugo žele potomstvo. Da bi rizik od anestezije bio smanjen na nulu, prateći svestke trendove, ustanovili smo i ambulantu za preoperativnu pripremu. Prim. dr

Vukašin Lugonja je naš anesteziolog i stručnjak za akupunkturu.

Sjajno gostovanje prof. dr Slaviše Stanišića u kom je govorio o aktuelnim temama koje se tiču lečenja steriliteta i VTO. Saznajte šta je to salutogeneza i zašto je izuzetno značajna za sve ljude, zašto je leto odličan period za pripremu organizma za VTO, o zamrzavanju reproduktvnih ćelija i embriona, o novom Zakonu, kao i o začeću i trudnoći u kasnijim godinama.

U Drugom Dnenvniku RTS1 u okviru priloga o natalitetu u Srbiji tema je bila vantelesna oplodnja o trošku RFZO, a govorilo se i o biološkom satu, uzrocima steriliteta,  kao i povećanju starosne granice za VTO u budućnosti. Sagovornik je bio i prof. dr Slobodan Radulović, jedan od najvećih eksperta za lečenje steriliteta i reproduktivno zdravlje u regionu.

Svetska istraživanja pokazuju da je značaj uspostavljanja veze roditelja sa bebom i pre rođenja izuzetno važan, pa medicina sve više pažnje posvećuje tom povezivanju tzv. “bondingu”. U tome značajnu ulogu igraju najsavremniji aparati koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D). U procesu VTO, pak, parovi mogu da prate i proces razvoja i rasta jajnih ćelija začeća, a u Bolnici “Beograd“ partneru je omogućeno da prati i proces transfera jajne ćelije.

Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje iz godine u godinu raste. U proseku kod svakog trećeg para, VTO iz prvog pokušaja rezultira trudnoćom. Pa ipak, činjenica je da većina parova proces VTO pre ostvarenja uspeha mora da ponovi nekoliko puta. To neretko izaziva dodatnu blokadu izazvanu psihološkim opterećenjem. Bolnica “Beograd” zbog toga ima psihološko savetovalište, ali i potpuno poseban program za pacijentkinje koje su imale višestruko neuspele pokušaje VTO.

Integrativna medicina je nov pristup u medicini 21. veka, koji spaja klasičnu, zapadnu i alternativnu, istočnu medicinu. Sve veću primenu i sve bolje rezultate integrativna medicina daje i u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pa ga kod nas uspešno primenjuje i Specijalna ginekološka bolnica "Beograd.

Tim stručnjaka Specijalne ginekološke bolnice "Beograd" u ovom prilogu bavi se temom muškog steriliteta, uzrocima koji do toga dovode, kao i načinima da se kod određenog broja muškaraca ovaj problem i prevaziđe.

 

 

Hvala emisliji 150 minuta televizije Prva koja je prepoznala značaj i pozitivan učinak primene integrativne medicine u lečenju steriliteta i procesima vantelesne oplodnje, kao i važnu ulogu koju psihološka podrška ima u svim koracima na ovom putu ka cilju - bebi. O ovim temama sa Majom Nikolić pričali su prof. dr Slaviša Stanišić i psiholog Darja Živković iz Specijalne ginekološke  bolnice “Beograd”.

 

 

Zbog toga što u državnim bolnicama nema dovoljno kapaciteta, pa su počele da se prave liste čekanja, država je u postupak vantelesne oplodnje ponovo uključila privatne klinike. Parovi se prilikom izlaska na lekarsku komisiju opredeljuju za državnu, ili jednu od 11 privatnih bolnica sa kojima Fond ima zaključen ugovor. Prof. dr Radulović i ovaj put ističe da je država shvatila značaj nataliteta i aktivno se uključila u rešavanje problema. "Pozdravljam to i ne vidim da će se zaustaviti, biće samo bolje iz godine u godinu."

U Drugom dnevniku RTS-a emitovan je prilog čija je tema bila najava Ministarstva zdravlja da će za nekoliko meseci početi sprovođenje programa vantelesne oplodnje u privatnim klinikama o toršku RFZO. Sagovornik je bio i prof. dr Radulović.

 

 

U ovom prilogu na Zdravoj TV prof. dr Radulović pričao je o novom ciklusu sprovođenja programa VTO o trošku RFZO. Bolnica "Beograd" prati najnovije trendove u oblasti lečenja steriliteta i jedna je od retkih ustanova u Srbiji koja vrlo uspešno primenjuje holistički pristup i principe integrativne medicine u VTO o čemu je govorio prof. dr Stanišić. 

Prof. dr Slobodan R. Radulović bio je gost jutarnjeg programa na TV Happy i tom prilikom pričao je o najavi Ministarstva zdravlja da će za nekoliko meseci početi sprovođenje programa vantelesne oplodnje u privatnim klinikama o toršku države. 

 

Prof. dr Slobodan R. Radulović, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti humane reprodukcije i direktor Specijalna bolnica "Beograd", za Beogradsku hroniku na RTS1 govorio je o budućnosti srpskog zdravstva i lečenja u privatnim ustanovama uz zdravstvenu knjižicu.

REVOLUCIONARNI BIOINKUBATOR SA PERMANENTNIM EMBRIO MONITORINGOM zahvaljujući Specijalnoj ginekološkoj bolnici "Beograd"PRVI put u Srbiji. Najnovije tehnologije za veći uspeh!

 

Gojaznost je nedvosmisleni neprijatelj plodnosti. Opsežna istaživanja na Harvardu pokazala su da žene sa poremećajima u ovulaciji, pravilnom ishranom mogu da smanje rizik neplodnosti i do 80%. Medicina je dokazala da gojaznost i kod muškaraca značajno utiče na kvalitet sperme.

PRVA PRIVATNA bolnica koja je AKREDITOVANA u oblasti humane reprodukcije i lečenja steriliteta je Specijalna ginekološka bolnica "Beograd". Do sada su akreditovane samo 3 privatne zdravstvene ustanove što govori o visokim kriterijumima u ispunjavanju standarda.

 

 

Kontroliše se sve – od osnovnih higijenskih pravila i uslova, preko organizacije rada do kvaliteta opreme i stručnosti kadra. Od ispunjenosti standarda i visine ocene, zavisi i trajanje akreditacije. Maksimum je 7, a minimum 1 godina. “Trudimo se da držimo korak sa većinom centara ovog ranga u svetu i izuzetno smo ponosni što smo akreditaciju dobili na maksimalnih 7 godina” – kaže prof. dr Radulović.

AKUPUNKTURA i uopšte spoj tradicionalne i alternativne medicine uvek daju rezultate. Posvećeni ostvarenju želje pacijenata da dobiju bebu, jedni smo od retkih ustanova u Srbiji koja vrlo uspešno primenjuje metode INTEGRATIVNE MEDICINE u VTO programima.

Rezultati istraživanja sprovedenih širom sveta pokazuju da od pravovremene i profesionalne PSIHOLOŠKE PODRŠKE zavisi i do 30% USPEŠNOSTI vantelesne oplodnje? Šta o ovome kažu dr Saša Stanišić i psiholog Darja Živković.

 

Zašto su BLIZANAČKE TRUDNOĆE česte u procesu vantelesne oplodnje u emisiji Zdravo jutro otkriva nam prof. dr Slobodan R. Radulović , direktor Specijalne ginekološke bolnice "Beograd".

 

Statistika kaže da od parova koji su imali 3 pokušaja VTO VIŠE od 70% ostane TRUDNO. Sa brojem pokušaja raste i procenat uspešnosti! Zato smo kreirali specijalne programe namenjene ženama koje su prošle kroz VIŠE NEUSPELIH VTO.

U poslednjih 10 godina broj žena koje su rodile dete se UDVOSTRUČIO! O novim, uspešnim SPECIJALNIM programima VTO namenjenim ženama koje imaju PREKO 40 GODINA, prof. dr Radulović u emisiji Zdravo jutro na TV Studio B.

 

Država i društvo ne pružaju dovoljnu podršku ljudima koji uz pomoć VTO žele da se ostvare kao roditelji, a okolina, pa i sama porodica, često ne shvata da to nije nimalo lako.  Zajedno se borimo protiv stresa, anksioznosti i neznanja. PSIHOLOŠKO SAVETOVALIŠTE i VTO KLUB su tu za vas.

Humanitarna akcija simbolično je počela u 5 do 12, kako bi se i na taj način ukazalo na nužnost pružanja podrške parovima, koji šansu da se ostvare kao roditelji dobijaju kroz programe VTO za koje najčešće nemaju dovoljno sredstava. Ovog puta vantelesnu oplodnju kao uskršnji dar dobili su bračni parovi Vulić i Petrović.

DEVETA HUMANITARNA AKCIJA dodele DVA besplatna programa vantelesne oplodnje Specijalne bolnice "Beograd", održana povodom uskršnjih praznika u Dečijem kulturnom centru, 5. aprila 2015.

 

 

 

LEONTINA VUKOMANOVIĆ prepoznaje nemerljivi značaj ovakvih humanitarih akcija, ali i veliki značaj razbijanja tabua na temu vantelesne oplodnje i problema steriliteta.

 

LJILJANA JAKŠIĆ sa ćerkom DARIJOM, kao i uvek, od srca podržava humanitarne akcije dodele besplatnih VTO Specijalne bolnice "Beograd" i parove koji se bore da se, kao i ona, ostvare u najlepšoj životnoj ulozi - roditeljstvu.

Prof. dr Radulović najavljuje Uskršnju HUMANITARNU AKCIJU dodele DVA BESPLATNA programa vantelesne oplodnje Specijane bolnice "Beograd" u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, 5. aprila 2015.
 

O INOVACIJAMA u VTO i SPECIJALNIM PROGRAMIMA za žene PREKO 40 GODINA starosti i za žene koje su imale više neuspelih pokušaja, kao i o važnosti psihološke podrške, u emisiji Dobro jutro Srbijo na TV Happy, govorio je prof. dr . Radulović.

U Tačno 9 na TV Prva prof. dr Slobodan R. Radulović priča o dijagnostici, LEČENJU STERILITETA i vantelesnoj oplodnji kao pomoći i načinu za ostvarivanje najlepše životne uloge - RODITELJSTVA.

 

U susret Evropskom Kongresu Integrativne Medicine u Beogradu, u emisiji SVET ZDRAVLJA na RTS, prof. dr Radulović govori o metodama primene INTEGRATIVNE MEDICINE u programima VTO koje daju vrlo uspešne rezultate.

 

Prošlo je više od 30 godina od kada se rodila prva beba "iz epruvete" i do danas milioni parova postali su roditelji zahvaljujući asistiranoj reprodukciji! Zato treba znati šta sve podrazumevaju termini kao što su STIMULACIJA OVULACIJE, INSEMINACIJA, VANTELESNA OPLODNJA.

Ishrana, psihološki balans, akupunktura. INTEGRATIVNA MEDICINA se pokazala se kao važan i veoma uspešan"igrač" u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji. (Dobro jutro Srbijo, TV Happy)

 

Čak do 30% uspešnosti vantelesne oplodnje zavisi i od pravovremene i profesionalne PSIHOLOŠKE PODRŠKE pokazuju svetska istraživanja. Za pacijente Spcijalne bolnice"Beograd" pihološko savetovalište je BESPLATNO!

VTO LABORATORIJA je srce vantelesnog programa - mesto gde se vrši sama oplodnja jajne ćelije.
Serijal o VTO emisije U zdravom telu.

 

 

Vrlo važan ključ u dijagnostici i lečenju steriliteta jeste i 4D ULTRAZVUK koji je istovremeno i neprevaziđeno oruđe u praćenju trudnoće.
Serijal o VTO emisije U zdravom telu.

PRVA i jedinstvena ON LINE ANMNEZA Specijalne bolnice "Beograd", novina i kod nas i u regionu, velika je pomoć u dijagnostici i lečenju steriliteta.
Serijal o VTO emisije U zdravom telu.

Specijalna bolnica "Beograd" ugostila je ekipu TV Prva koja je posvetila pažnju i vreme važnim temama kao što su lečenje steriliteta i vantelesna oplodnja, a kojima se mi sa uspehom bavimo više od 20 godina.

(mart 2014.)

Vantelesna oplodnja o trošku RFZO-a obavlja se i u Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Beograd”.
Prof. dr Radulović u emisiji Beograde dobro jutro,
Studio B. (decembar 2013.)
 

Srđan Trajković ispred Udruženja osoba sa paraplegijom iz Vranja govori o otvaranju Centra za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom.

(decembar 2010.)

Vukoman Bošković iz Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Beograd naotvaranju Centra za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom.

(decembar 2010.)

Slobodan Bjelotomić iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja o otvaranju Centra za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom.

(decembar 2010.)

Prof. dr Slobodan R. Radulović, direktor Specijalne ginekološke bolnice Beograd, o otvaranju Centra za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom.

(decembar 2010.)

Nenad Stojanović iz Centra za inovativne aktivnosti o otvaranju Centra za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom.

(decembar 2010.)

 

PRVI Centar za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom u Srbiji i na zapadnom Balkanu otvoren u Specijalnoj ginekološkoj bolnici "Beograd".
(decembar 2010.)

 

 

 

© Copyright 2013. All rights reserved. Design by NormaReclamare