Flat Preloader Icon

Bebe iz brzog leda

Večernje novosti, 04.04.2008. – Specijalna bolnica “Beograd” prva u Srbiji uvela je vitrifikaciju, novu metodu zamrzavanja humanog materijala, koja se sve više primenjuje u velikim svetskim centrima za vantelesnu oplodnju.
U odnosu na do sada primenjivanu krioprezervaciju, koja podrazumeva sporo zaleđivanje, u ovom slučaju embriona, vitrifikacija je mali korak napred, ali značajno povećava šanse za potomstvo.

“Prednost vitrifikacije je u brzini zamrzavanja biološkog materijala.” – objašnjava profesor dr Slobodan Radulović. “Primenom ove nove metode embrion zamrznemo za 10 minuta. To se postiže pomoću novih medijuma. Kod krioprezervacije taj postupak traje dva – dva i po sata.”

To ne znači da je metoda, kojom smo 2001. godine u našoj bolnici, prvi put u Srbiji, dobili bebu iz zaleđenog embriona, loša. Naprotiv, sporo zamrzavanje i dalje ima veliku primenu, ali u poslednje vreme svi veliki centri u svetu uvode vitrifikaciju. Brzim zamrzavanjem postiže se bolji kvalitet embriona nego sporim. To povećava i procenat trudnoća. Profesor Radulović kaže da je vitrifikacija još relativno nova za definitivne zaključke, ali dosadašnja praksa pokazuje da sa brzo zamrznutim embrionima za trećinu postiže više trudnoća nego sa sporo zamrznutim embrionima.

Dr Bojana Savićević u Specijalnu bolnicu “Beograd” “donela” je novu metodu iz Univerzitetskog centra u Libeku, gde je bila na obuci kod profesora Klausa Ditriha i Safa Al Hasanija. Oni u Evropi slove za “najjači” tim u oblasti vantelesne oplodnje.

STIMULACIJA
Kada se u postupku vantelesne oplodnje dobije više embriona nego što se prema medicinskim protokolima usađuje u matericu žene, “višak” može da se zamrzne. U slučaju da taj pokušaj vantelesne ne uspe u sledećem postupku žena ne mora ponovo da se podvrgava hormonskoj stimulaciji, jer već ima zamrznut embrion.

TRUDNOĆA
“Premenom ove nove metode kod nas su do sada zatrudnele tri žene. Prva koja je ostala trudna je sada u trećem mesecu.” – kaže profesor Radulović.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096