Flat Preloader Icon

Ultrazvuk

4D ultrazvuk

Specijalna ginekološka bolnica “Beograd” primenjuje sve najsavremenije metode i u praćenju trudnoće, pa tako i sve vidove ultrazvučnog pregleda, uključijući i 4D ultrazvuk.
ultrazvuk

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici, a roditeljima pruža zadovoljstvo što imaju mogućnost da “uživo” vide svoju bebu i njen razvoj i pre porođaja.

Medicinske koristi od ovakvog načina pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i otkrivanje eventualnih anomalija ploda.

Vizuelizacija fetusa u vidu “žive” trodimenzionalne slike je oduvek bila san lekara. Prvi pokušaj da se konstruiše takav aparat datira još iz 1973. godine – multiplanar scanner. Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je doneo i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta. Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije. Razlika je ekvivalentna
razlici između slike i skulpture.

ultrazvuk_1

4D ultrazvučni pregled ne traje duže od konvencionalnog 2D ultrazvučnog pregleda i zavisi od veličine ploda (gestacijske starosti) i položaja ploda. Pregled obično traje između 20 i 40 minuta, ne zahteva neku specifičnu pripremu i ne nosi veći rizik za oštećenje ploda u odnosu na tradicionalni 2D ultrazvuk.

Značaj 4D ultrazvuka u perinatalnoj medicini i antenatalnoj dijagnostici uključuje analizu kompleksnih anatomskih struktura, analizu spoljašnjih minor defekata fetusa, volumetrijsko merenje organa, plastične transparentne slike fetalnog skeleta, sagledavanje i analizu uterusne, placentne i fetalne vaskularizacije i vaskularne rezistencije.

Savremeni aparati omogućuju pohranjivanje skeniranih volumena i slika za kasniju analizu i/ili superviziju. Sve ovo čini da 4D ultrazvuk zauzme značajno mesto u prenatalnoj dijagnostici i čini je nezaobilaznom u svakom modernom perinatalnom centru.

ultrazvuk_3

Primena 4D ultrazvuka u ginekologiji omogućila je dijagnostiku anomalija uterusa, endometrijalnih lezija, adhezija, tuboovarijalnih masa, hidrosalpingsa, anomalija Milerovih kanala, ovarijalnih cisti, malih intraovarijalnih tumora, color ili power doppler vizuelizacija intratumorske vaskularizacije, neovaskularizacije i protoka kod cerviklanih i ovarijalnih karcinoma, ispitivanja prohodnosti jajovoda itd.

Primena 4D ultrazvučnih aparata u ginekologiji i perinatologiji omogućava:

  • određivanje gestacijske starosti,
  • analizu fetalnog razvoja,
  • praćenje višeplodnih i visoko rizičnih trudnoća,
  • detekciju fetalnih anomalija,
  • detekciju placentnih abnormalnosti,
  • lokalizaciju placente,
  • detekciju ektopičnih trudnoća i ostalih abnormalnosti trudnoće,
  • detekciju urođenih anomalija uterusa,
  • detekciju abnormalnih krvarenja,
  • detekciju ovarijalnih cisti i malih intraovarijalnih tumora, itd.
ultrazvuk_4

 

Na kraju, po nekim iskustvima jedna od najvećih novina koju 4D ultrasonografija donosi, jeste otkrivanje potpuno nove i do sada nezamislive dimenzije intrauterinog života. Po prvi put lekari i budući roditelji su u prilici da budu svedoci intenzivnog emotivnog života ploda mesecima pre rođenja (pokreti ploda, smeh, mrštenje, plač, treptanje, češkanje, sisanje prstića itd.).

Bonding ultrazvuk, epitet koji je ponela nova tehnologija jer je na potpuno nov način omogućila produbljivanje i jačanje veze između majke (roditelja) i ploda. Reakcije budućih roditelja na 4D živu sliku svoje još nerođene bebe u ovako pozitivnom smislu niko nije niti planirao niti očekivao.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096