Flat Preloader Icon

O sterilitetu

ŠTA JE STERILITET?

Sterilitet (infertilitet) je medicinsko stanje jednog ili oba partnera zbog kojeg par koji želi potomstvo nije uspeo da prirodnim putem ostvari začeće.

Sterilitet sam po sebi ne ugrožava zdravlje osobe, zbog čega se i ne definiše kao bolest, već kao medicinsko stanje. Međutim, kod velikog broja ljudi, činjenica da ih sterilitet sprečava da se ostvare kao roditelji, ima značajnih uticaja na psihičke, pa i socijelne probleme.

U čitavom svetu, pa i kod nas, sterilitet je danas u porastu i zahvata 15% do 18% parova reproduktivne dobi. Zbog toga sve razvijene zemlje ovom problemu posvećuju veliku pažnju. Razvoj medicine u oblasti lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje omogućava da čak 80% parova ostvare svoj cilj i postanu roditelji.

sterilitet

Nekada se pogrešno verovalo da je sterilitet isključivo vezan za žene, ali se danas zna da je procenat steriliteta muškaraca i žena gotovo identičan (oko 30% – 40%).

Sterilitet može biti primarni i sekundarni u zavisnosti od toga da li je u prošlosti bilo trudnoća (sekundarni) ili ne (primarni).

Uzroci steriliteta i faktori rizika za pojavu steriliteta su brojni: od godina starosti, preko poremećaja u menstrualnom ciklusu i ovulaciji, neprolaznost jajovoda, slabija funkcija jajnika, slaba pokretiljivost spermatozoida, sistemske bolesti, infekcije, povrede, ali i stres, gojaznost, psihološki i psihički problemi.

Ukoliko postoji bilo kakav poremećaj, ispitivanja bi trebalo početi odmah.

Imajući u vidu da plodnost žena opada sa godinama, sve žene starije od 35 godina ispitivanje steriliteta trebalo bi da počnu najkasnije u roku od 6 meseci od kada su pokušavale da zatrudne prirodnim putem, a to im nije uspelo.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096