Trudnoća

Trudnoća je poseban period u životu svake žene.

Željena trudnoća je nešto čemu teže sve žene i nabolje je ako ona nastane u prirodnom procesom ili ako to nije moguće nekim od metoda medicinski potpomognute oplodnje ( MPO ). Teško je uopšteno reći koje životno doba žene je idealno za trudnoću, zbog brojnih individualnih varijacija, ali sa fiziološke strane to je svakako vreme izmedju 20 – 30 godine života. U tom periodu žena, uz neophodnu podršku okoline, bez većih stresova može podneti sve izazave „drugog stanja“.

ultrazvuk trudnoća

Od svih ostvarenih trudnoća 85 – 90 % su fiziološke i bez ikakvih komplikacija, te aktivno vodjenje ili terapija nisu ni potrebni. Takve trudnoće se samo prate redovnim pregledima, trudnice i bebe, koji se obavljaju po odredjenom protokolu, periodično. Ipak oko 10 – 15 % svih trudnoća, imaju neki manji ili veći rizik ili komplikaciju. Takve trudnoće zovemo visokorizičnim i zahtevaju posebno vođenje i lečenje.

Na prvom pregledu kada se utvrdi trudnoća, neophodno je sa svojim ginekologom napraviti plan i raspored pregleda i tako pacijentkinju upoznati sa svim detaljima i neophodnim analizama tokom trudnoće, što će omogućiti da u krajnjem ishodu i majka i beba budu dobro. Od najveće važnosti je tokom trudnoće uraditi samo neophodne analize i testove jer suvišne i nepotrebne analize mogu izazivati zabunu i dodatni stres kod pacijetkinje.

Period trudnoće za ženu ne sme biti nimalo stresan jer je tokom trudnoće dolazi do veoma složenih promena na telu žene i razvoja jednog novog bića, svih njegovih tkiva i organa. Upravo se zbog toga ovaj periodu, prenatalni, smatra najvažnijim periodom u životu svakog čoveka. Uticaji na bebu tokom trudnoće ključni su za dalji razvoj i krajnje udaljene povoljne ili nepovoljne ishode, kasnije u odraslom periodu.

U Bolnici Beograd raspolažemo svim najsavremenijim tehnologijama i znanjima za praćenje fizioloških i rizičnih trudnoća. Kod nas možete uraditi laboratoriske analize, ginekološke preglede i briseve u trudnoći, prenatalne testove ( double test, triple test, NIPT – neinvazivni prenatalni test ), invazivne testove ( CVS – biopsija horiona, amniocentezu ) UZ dopler i 4D Uz trudnice.

Takodje našim trudnicama omogućavamo i asistenciju oko porodjaja u nekoj od klinika sa kojima imamo saradnju.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096