Flat Preloader Icon

Trudnoća

Trudnoća je poseban period u životu svake žene.

Željena trudnoća je nešto čemu teže sve žene i nabolje je ako ona nastane u prirodnom procesom ili ako to nije moguće nekim od metoda medicinski potpomognute oplodnje ( MPO ). Teško je uopšteno reći koje životno doba žene je idealno za trudnoću, zbog brojnih individualnih varijacija, ali sa fiziološke strane to je svakako vreme izmedju 20 – 30 godine života. U tom periodu žena, uz neophodnu podršku okoline, bez većih stresova može podneti sve izazave „drugog stanja“.

ultrazvuk trudnoća

Od svih ostvarenih trudnoća 85 – 90 % su fiziološke i bez ikakvih komplikacija, te aktivno vodjenje ili terapija nisu ni potrebni. Takve trudnoće se samo prate redovnim pregledima, trudnice i bebe, koji se obavljaju po odredjenom protokolu, periodično. Ipak oko 10 – 15 % svih trudnoća, imaju neki manji ili veći rizik ili komplikaciju. Takve trudnoće zovemo visokorizičnim i zahtevaju posebno vođenje i lečenje.

Na prvom pregledu kada se utvrdi trudnoća, neophodno je sa svojim ginekologom napraviti plan i raspored pregleda i tako pacijentkinju upoznati sa svim detaljima i neophodnim analizama tokom trudnoće, što će omogućiti da u krajnjem ishodu i majka i beba budu dobro. Od najveće važnosti je tokom trudnoće uraditi samo neophodne analize i testove jer suvišne i nepotrebne analize mogu izazivati zabunu i dodatni stres kod pacijetkinje.

Period trudnoće za ženu ne sme biti nimalo stresan jer je tokom trudnoće dolazi do veoma složenih promena na telu žene i razvoja jednog novog bića, svih njegovih tkiva i organa. Upravo se zbog toga ovaj periodu, prenatalni, smatra najvažnijim periodom u životu svakog čoveka. Uticaji na bebu tokom trudnoće ključni su za dalji razvoj i krajnje udaljene povoljne ili nepovoljne ishode, kasnije u odraslom periodu.

U Bolnici Beograd raspolažemo svim najsavremenijim tehnologijama i znanjima za praćenje fizioloških i rizičnih trudnoća. Kod nas možete uraditi laboratoriske analize, ginekološke preglede i briseve u trudnoći, prenatalne testove ( double test, triple test, NIPT – neinvazivni prenatalni test ), invazivne testove ( CVS – biopsija horiona, amniocentezu ) UZ dopler i 4D Uz trudnice.

Takodje našim trudnicama omogućavamo i asistenciju oko porodjaja u nekoj od klinika sa kojima imamo saradnju.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096