Flat Preloader Icon

Blizanačka trudnoća i vantelesna oplodnja – Specijalna bonica “Beograd” u emisiji Zdravo jutro

Prof. dr Slobodan R. Radulović, direktor Specijalne ginekološke bolnice “Beograd”, u ovom prilogu je govorio o vantelesnoj oplodnji i tome zašto su blizanačke trudnoće česte u ovom procesu procesu.
Broj blizanaca se povećava iz godine u godinu, svuda u svetu, pa i u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u našoj zemlji je 1993. godine rođeno 1.702 blizanaca, a 2014. čak 2.292 dvojki.
Jedan od glavnih razloga povećanja broja blizanaca je uspešnost postupka vantelesne oplodnje. Broj jajnih ćelija koje nastaju tokom procesa stimulacije jajnika žene se povećava, pa se umesto jedne dobija od 3 do više od 10 jajnih ćelija. Određeni broj jajnih ćelija se potom oplodi, a u matericu su najčešće vrate dve ili tri najkvalitetnije.
Postupkom vantelesne oplodnje u Specijalnoj bolnici Beograd godišnje u proseku 10 do 15 parova dobije blizance na šta utiče činjenica da je uspešnost same oplodnje jajne ćelije sada čak 90%, pa to ostavlja mogućnost parovima da odluče da li će u organizam biti vraćen jedan, dva ili više embriona.
Takođe, u ovom prilogu možete čuti i o iskustvu bračnog para Deverdek koji su u prošlogodišnjoj uskršnjoj humanitarnoj akciji dobili vantelesnu oplodnju na dar i sada imaju predivne blizance Lunu i Luku.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096