Flat Preloader Icon

Epidemija insulinskih poremećaja i neplodnost

Insulinski poremećaji danas su toliko česti da mnogi lekari smatraju da se može govoriti o pravoj epidemiji, naročito kad je reč o hiperinsulinemiji.

Insulin je hormon koji proizvodi naš pankreas i reguliše nivo šećera u krvi, a hiperinsulinemija označava abnormalno visoku količinu insulina u telu.

Primarni uzrok je insulinska rezistencija.
insulinska_poremecenost

Dr Nebojša Zečević, ginekolog Specijalne bolnice „Beograd” objašnjava da se suštinski radi o fenomenu relativno novijeg datuma koji predstavlja smanjenu reakciju čovekovog organizma na sopstveni insulin.

„U dugotrajnom smislu to dovodi do hronične hiperinsulinemnije i do iscrpljivanja rezervi insulina, pre svega rezervi pankreasa i do stanja koje faktički vodi, u finalnom ishodu, u dijabetes. Tako da se insulinska rezistencija može smatrati preddijabetesom“ – kaže dr Zečević.

Može se desiti da ne postoje nikakvi primetni simptomi ovog problema, ali neki od mogućih čine: prevelika želja za šećerom, neuobičajeno gojenje, česta i pojačana glad, problem sa koncentracijom, osećaj zamora, anksioznost, malodušnost, pa i depresija. Uz to, insulinska rezistencija ometa ili sprečava ovulaciju i ograničava sazrevanje jajne ćelije, može poremetiti implantaciju oplođene jajne ćelije u matericu, insulinska_poremecenost_1kao i da bude uzročnik pobačaja. Jedan je od ključnih faktora za pojavu policističnih jajnika, a oni su najčešći uzrok ženskog steriliteta.

„Insulinska rezistencija pojavljuje se u preko 60% slučajeva policističnih jajnika, a u 90% slučajeva kod gojaznih osoba sa policističnim jajnicima.“ – ističe dr Zečević.

Hiperinsulinemija se može lečiti uz pomoć lekova, ali je potrebno doći do srži problema koji se leči dijetom, vežbom i drugim promenama životnog stila.

Kako naglašava ginekolog dr Marijana Šašić hiperinsulinemija je česta pojava i kod gojaznih žena koje ulaze u proces vantelesne oplodnje.

„U tim slučajevima je neophodno intervenisati i određenom terapijom, ali i dijetetskim programima sa insulinska_poremecenost_2
maksimalno redukovanim ugljenim hidratima“ – objašnjava dr Šašić.

Redukovana i dobro izbalansirana ishrana značajno popravlja ukupno psihičko stanje žene i dovodi do duplo boljh rezultata u lečenju neplodnosti. Kontrola zdravstvenog stanja, pa i insulina i zdrav način života važan su faktor na putu ka roditeljstvu. I time, vredni truda.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096