Gojaznost – neprijatelj plodnosti

Ubrzani ritam življenja, često znači i upotrebu brze i nezdrave hrane. To izaziva gojaznost i mnoge zdravstvene probleme, pa i sterilitet.

„Masno tkivo se danas smatra endokrinim organom, posebno u reprodukciji, te da je jasno da je višak masnog tkiva odnosno povišen indeks telesne mase (BMI), problem u reprodukciji“ – kaže ginekolog i direktor Specijalne bolnice „Beograd“, ass. dr Nebojša Zečević.

gojaznost

Optimalni Indeks telesne mase tzv BMI za plodnost je između 20 i 25. Ako je on veći od 30, a naročito kad je preko 35, značajno se smanjuju i šanse za uspešnost vantelesne oplodnje.

„Zbog preterane sekrecije estrogena, gojazne žene ne samo da imaju smanjenu reproduktivnu sposobnost, već su u riziku i od brojnih tumora, pre svega karcinoma dojke, karcinoma endometrijuma i ostalih tzv estrogen-zavisnih tumora.“ – upozorava dr Zečević.

On napominje i da je medicina dokazala da masno tkivo kao endokreni organ luči brojne faktore koji remete i funkciju jajnika i sve funkcije materice koje se tiču reprodukcije odnosno od ovulacije do samog procesa proizvodnje, transporta oplođene jajne ćelije i implantacije. Zbog svega ovoga, po rečima dr Zečevića nema dileme da je prvi savet ženama koje imaju problem sa reprodukcijom a gojazne su – da redukuju telesnu težinu jer će time povećati šanse i za spontanu oplodnju i za kasnije eventualnu vantelesnu oplodnju.

Pokazalo se da je gojaznost nedvosmisleni neprijatelj plodnosti i kod muškaraca. „Masno tkivo jeste i veliki endokrini organ, u sebi sadrži enzim aromatazu koji naš muški testosteron može da prevede u estrogen“ – objašnjava urolog dr Sreten Jovanović i ukazuje „To sve može da remeti jednu kvalitetnu produkciju sperme koja je preduslov za fertilnost.

„Nije svima lako da skinu višak kilograma, ali to je jednostavno važan preduslov“ – napominje i ginekolog, dr Marijana Šašić ističući da je njeno iskustvo pokazalo da to dvostruko uvećava šanse za uspešnost vantelesne oplodnje.

Za podizanje fertilne sposobnosti preporučuje se tzv. mediteranska ishrana – sveže voće i povrće, maslinovo ulje, riba i druge namirnice bogate antioksidantima i omega 3 masnim kiselinama. Za žene je posebno važno gvožđe i folna kiselina.

gojaznost_1„Pacijentkinjama uvek savetujem da imaju manje obroke, na 3 sata ako nije drugačije indikovano, da redukuju beli hleb, šećer, ugljene hidrate, sve vrste peciva, da obogate ishranu voćem i povrćem i masnim kiselinama“ – kaže dr Šašić.

Muškarcima se savetuje ishrana bogata nezasićenim aminokiselinama i puna vitamina i minerala, naročito cinka i selena. I naravno, fizička aktivnost.

„Fizička aktivnost jeste svakako pozitivno utiče na celokupan tonus ljudskog organizma, pa i na muškarca – produkciju hormona. Tako da svaki vid fizičke aktivnosti jeste dobrodošao i poboljšava kvalitet života. A potomstvo – kako zaključuje i urolog dr Sreten Jovanović – jeste jedan od preduslova sreće i kvaliteta“.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096