Gospodar Jovanova 54
11000 Beograd
+381 (0) 11 32 82 742
+381 (0) 60 01 200 96

Ishrana i IVF

Trudnica koja jede voce i povrce


Ishrana je jedan od veoma bitnih faktora koji utiču na mogućnost da ostanete u drugom stanju – i na dobar i na loš način. Bitna je i činjenica da ona utiče i na zdravlje Vaše bebe. Raznovrsna ishrana koja sadrži adekvatne količine hranljivih sastojaka neophodna je, kako pre trudnoće, tako i za vreme trudnoće i dojenja.

Pravilna ishrana u toku procesa asistirane reprodukcije podržava organizam u njegovim reproduktivnim naporima. Na taj način se unose namirnice koje obezbeđuju antioksidante, vitamine i minerale koji pomažu da se zaštiti oocit i sperma od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i podržava se hormonski balans neophodan za produkciju hormona i njihovu funkciju. Smanjuje se mogućnost pobačaja zbog rezistencije na insulin, kao i oštećenja DNK izazvanih slobodnim radikalima.
 

OSNOVNA PRAVILA

  • Hranu unositi u 4 do 6 manja obroka dnevno.
  • Bolja je kuvana, nego pečena, ili hladna hrana.
  • Uzimati dosta tečnosti.
  • Pokušati da se hranite zdravom hranom, bez pesticida i hebricida.
  • Ribu treba jesti svežu, ne gajenu u uzgajalištima, isto kao i meso i piletinu.
  • Koristite žitarice sa celim zrnom i integralni pirinač.
  • Izbegavajte kafu (maksimalno jednu šoljicu dnevno).
  • Nema alkohola i pušenja.
  • Nekoliko puta nedeljno duže šetnje, rekreacija.
  • Dovoljno sna.

Stanje uhranjenosti, takođe, ima uticaja na začeće. Pothranjenost (niska telesna masa u odnosu na preporučenu), kao i gojaznost imaju veliki uticaj ne samo na začeće, već i na sami tok trudnoće (moguća pojava gestacijskog dijabeta, hipertenzije, infekcija urinarnog trakta, pobačaja, rađanja deteta male ili izuzetno velike telesne mase, retardacije itd.).


NAČIN ISHRANE I FERTILNO ZDRAVLJE ŽENE
 

HRANA BOGATA CELULOZOM - jedite hranu bogatu vlaknima i celulozom, jer regulišu nivo šećera u krvi i povoljno deluju na slučajeve PCOS održavajući hormonski balans. Hrana bogata vlaknima je voće, povrće sa tamnim listovima, pasulj.

Raznovrsna hrana bogata proteinima i vitaminima i mineralimaVITAMIN D - jaja, riba, mlečni proizvodi, boravak na suncu 15-20 minuta.

VITAMIN E - seme suncokreta, badem, masline, spanać, zeleniš tamnog lista.

COQ 10 - proizvodi mora, sveže meso, meso.

VITAMIN C - voće i povrće, paprika, brokoli, kupus, krompir, paradajz, citrusno voće.

LIPOIDNA KISELINA - krompir, spanać, crveno meso.

VITAMIN B 6 - ćuretina, losos, tuna, spanać, beli luk, karfiol, celer,
špargla, kupus, banana.

VITAMIN B 12 - meso, riba, rakovi, jagnejtina, biftek, sir, jaja.

FOLNA KISELINA - jetra, pasulj, spanać, špargla.

GVOŽDJE - spanać, susam, semenke bundeve, divljač.

SELENIJUM - jetra, tuna, losos, sardine, škampi, ćuretina.

CINK - teleća jetra, jagnjetina, divljač, susam, semenke bundeve, jogurt, ćuretina.

ESENCIJALNE MASNE KISELINE - lešnici, losos, sardine, škampi.

NUTRICIJENSI - propolis i pčelinji polen.

 

NAČIN ISHRANE I FERTILNO ZDRAVLJE MUŠKARCA
 

Zdrav stil života i pravilna ishrana bitni su i za muškarca. Pravilna ishrana utiče na popravljanje kvaliteta, motiliteta i prevenciju oštećenja sperme. Nedostatak određenih nutritivnih sastojaka može da ošteti i sam DNK sperme.

Tim Specijalne bolnice “Beograd” preporučuje Vam način ishrane koji treba da sprovodite pre početka i za vreme procedura asistirane reprodukcije.

Nutritijenti koje treba da unosite hranom, po vašem izboru, radi popravljanja vašeg fertilnog zdravlja su:

CINK - Utiče direktno na testosteron, neophodan hormon u procesu stvaranja sperme. Hrana bogata cinkom je teletina, jagnjetina, divljač (jelensko meso), semenke susama, sirove semenke bundeve i zeleni grašak. Važno da se bar 50% obroka sastoji od sirove hrane, jer visoke temperature štete cinku.

FOLNA KISELINA - Utiče na kvalitet sperme. Hrana bogata folnom kiselinom je sočivo, špargla, spanać i crni pasulj.

VITAMIN B 12 - Utiče na povećanje broja spermatozoida. Hrana koja sadrži mlečne proizvode i animalne produkte bogata je vitaminom B 12.

VITAMIN E - Utiče na kvalitet i motilitet sperme. Namirnice bogate vitaminom E su seme suncokreta, bademi, spanać, masline, peršun.

VITAMIN C - Štiti spermu od oksidativnog oštećenja i sprečava aglutinaciju spermatozoida. Hrana bogata vitaminom C je paprika, karfiol, brokoli, jagode, pomorandže, limun. Kako je vitamin C osetljiv na povišenu temperaturu važno je jesti hranu u sirovom stanju.

L-KARNITIN - Ova aminokiselina je neophodan nutricijent za normalno funkcionisanje sperme. Hrana bogata karnitinom su bademi, špargla, brokoli, beli luk, peršun.

CoQ10 - Deluje kao antioksidans koji sprečava oštećenje sperme. Hrana bogata sa CoQ10 je teletina, haringa, losos, organsko meso, kikiriki, pistaći, susam, brokoli, jagode, pomorandže, jaja, kao i cela zrna pšenice.

 


PREUZMITE BROŠURU

© Copyright 2013. All rights reserved. Design by NormaReclamare