Flat Preloader Icon

Lakše do potomstva

B92, 20.10.2010. – Za lečenje neplodnosti paraplegičara nabavljena je oprema u Specijalnoj bolnici “Beograd.” Ovo će omogućiti dobijanje podmlatka i osobama u kolicima.

Prvi centar za lečenje neplodnosti kod paraplegičara u Srbiji, počinje da radi u Specijalnoj bolnici “Beograd.”
Zahvaljujući saradnji ove bolnice i Udruženja paraplegičara, nabavljena je oprema koja će omogućiti muškarcima u kolicima da lakše dođu do potomstva.

“U centru ćemo rešavati problem steriliteta kod parova gde je muž paraplegičar”, rekao je za “Novosti” prof. dr Slobodan Radulović iz Specijalne bolnice “Beograd”.
“Kod ovih muškaraca, zbog oštećenja kičme do sada je bilo jako teško uzeti spermu, bilo je neophodno da se materijal uzima hirurškim putem.”

Takva intervencija kod nepokretnih pacijenata je komplikovana jer kod njih lakše dolazi do infekcija i teže zarastaju rane od operacije.

Zahvaljujući elektrostimulatoru, aparatu koji na neinvazivan način uzima uzorak sperme može se, kao i u svetskim centrima, pomoći i ovoj grupi muškaraca.

“Procedura je bezbolna i omogućava da se sperma lako uzme i posle toga koristi ili za pregled i dijagnostiku neplodnosti, ili za neku od procedura lečenja, najčešće vantelesnu oplodnju”, dodaje dr Radulović.
Na ovaj način se olakšava i mladim parovima koji ispunjavaju uslove za besplatan program vantelesne oplodnje, jer će onda muškarci paraplegičari moći da prevaziđu važnu prepreku, davanje sperme.

Aparat će moći da koriste i ostali muškarci koji imaju teškoće da daju uzorak, bilo zbog fizioloških ili psihičkih razloga. To je velika grupa pacijenata, navodi dr Radulović, procenjujući da svaki peti ili šesti muškarac ima taj problem.
“Aparat je koristan i ako se semeni materijal daje u svrhu nekih drugih analiza a ne lečenja infertiliteta, a postoji problem davanja uzorka”, objašnjava sagovornik Novosti.
“Ako nekom drugom centru u Srbiji bude potrebna pomoć u korišćenju ovog aparata, mi ćemo im izlaziti u susret”, rekao je doktor.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096