Leto kao podsticaj uspešnoj vantelesnoj oplodnji

Leto i mediteranska ishrana, šanse za uspešnu vantelesnu oplodnju uvećavaju i do tri puta, pokazala su svetska istraživanja zbog čega lekari podsećaju parove koji nameravaju da na ovaj način ostvare potomstvo da je upravo ovo period godine u kome i sami mogu najviše da utiču na ostvarenje svoje želje da postanu roditelji.

Leto kao podsticaj uspešnoj vantelesnoj oplodnji - 1“Pacijenti dvostruko mogu da utiču na poboljšanje preduslova za uspešnu vantelesnu oplodnju jer sa jedne strane mogu da eliminišu štetne faktore i navike poput stresa, pušenja i alkohola, dok će sa druge strane zdravim stilom života i posebnom ishranom značajno uticati na poboljšanje stanja samog organizma” – podseća jedan od naših najistaknutijih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, prof. dr Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice “Beograd”.

Ovo je potvrdilo i jedno od do sada najopsežnijih istraživanja koje je tokom više godina na oko 18.000 parova sprovedeno na Harvardu potvrdilo je značaj ishrane u procesu vantelesne oplodnje.
Promenom 5 i više navika koji se tiču ishrane i vežbi, žene koje su imale problema sa ovulacijom, a koja je uzrok od 18% do 30% steriliteta, smanjile su rizik od neplodnosti za čak 80%, pokazalo je istraživanje.

“Značaj ishrane je zaista veliki i mi u Specijalnoj bolnici “Beograd” zato u okviru besplatnog programa podrške pored psihološkog savetovališta i akupunkture imamo i savetovalište o ishrani” – kaže dr Radulović i podseća da su značajna svetska istraživanja pokazala i da leto i mediteranska ishrana utrostručuje šanse za uspeh odnosno predstavljaju najbolji period pripreme za ulazak u proces vantelesne oplodnje.

Naime, istraživanje koje je obavljeno u ženskoj bolnici u Liverpulu pokazalo je da su u letnjem periodu šanse da se zatrudni u procesu vantelesne oplodnje dvostruko veće, jer su ženama u značajno manjoj meri nego tokom zimskih meseci potrebni lekovi koji podstiču ovulaciju. Uz to, lekari su otkrili da i hormon melatonin, koji utiče na san, takođe ima uticaja na i na to da plodnost žene bude veća tokom sunčanih meseci.

ISKORISTITE LETO

 • Prestanite sa lošim navikama (brza hrana, pušenje, alkohol, stres)ishrana
 • Budite aktivni, šetajte, oslobađajte se stresa
 • Unosite veće količine vitamina, gvožđa i folne kiseline (zeleno povrće)
 • Uvedite “mediteransku” ishranu

Najbolje rezultati, već godinama se dokazuje, postižu se tzv. mediteranskom ishranom, koja prema nekim pokazateljima šanse za uspešnost vantelesne oplodnje uvećava i do tri puta. “Mediteranska ishrana je puna omega 3, vitamin D, B6 I B12, kao i folne kiseline što sve utiče na regulisanje nivoa homocisteina i aminokiselina, te pozitivno utiče na plodnost” – kaže prof. dr Radulović.

Osnovi mediteranske ishrane

 • Maslinovo ulje – (devičansko ili extra-devičansko)
 • Povrće – (krompir, paradajz, tikvice, krastavac, spanać, kelj, masline, brokoli, šargarepa, luk…)
 • Voće – (avokado, pomorandže, mandarine, banane, jabuke, grejpfrut, nar, breskve, dinje, kruške jagode, smokve, lubenica, mandarine…)
 • Žitarice s celim zrnom – (kukuruzno brašno, ražano brašno, integralni pirinač, ječam, ovsene pahuljice…)
 • Meso – (piletina, ćuretina, junetina)
 • Riba i morski plodovi – (školjke, rakovi, lignje, škampi, pastrmke, sardine, tunjevina, losos…)
 • Mlečni proizvodi – (svež, mladi sir, jogurt, kiselo mleko)
 • Začini (bosiljak, origano, ruzmarin, beli luk, cimet, muškatni oraščić, nana, peršun…)
 • Piće – (voda, ceđeni sokovi)

Umereno

 • Jaja – umereno
 • Mahunarke – (pasulj, grašak, sočivo)
 • Koštunjavo voće – (orasi, lešnici, bademi, pistaći, semenke bundeve i suncokreta)

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096