Flat Preloader Icon

Najmlađa devojka u Srbiji koja je zamrzla jajne ćelije ima 16. godina – Krioprezeracija kao medicinski i društveni fenomen

Usled jurnjave za karijerom, na zapadu je postalo normalno da se uloga majčinstva ostavi za kasnije, te da se posegne za zamrzavanjem jajnih ćeija. Njima u tome pomažu čak i poslodavci u velikim kompanijama kao što su Facebook i Apple, tako što im za 30. ili 35. rođendan poklanjaju tu uslugu. Sa druge strane, u Srbiji se osim iz zdravstvenih problema na takav korak mahom odlučuju pametne, poslovne žene koje ne mogu da nađu partnera.
najmladja_devojka_u_srbiji_koja_je_zamrzla_jajne_celije

Ipak, ne može se govoriti o trendu ili hiru, kako je u svojoj poslednjoj emisiji pokušala da sugeriše Mira Adanja Polak.

Prof. dr Slobodan Radulović, stručnjak za oblasti vantelesne oplodnje i borbe protiv steriliteta, kaže za Telegraf da se sa zamrzavanjem jajnih ćelija počelo pre 30 i nešto godina, i da to nije nikakva nova metoda, ali da se za razliku od “social egg freezing” ono u početku radilo iz čistih medicinskih razloga.

– Na ideju zamrzavanja jajnih ćelija došlo se zbog žena koje moraju da idu na operaciju otklanjanja jajnika zbog karcinoma, ili na zračenje, koje definitivno oštećuje jajnike, ili u slučaju dugotrajnih hemioterapija. Takođe, zamrzavali smo i tkivo jajnika u slučaju da je posredi hitna procedura, pa nema vremena da se uđe u proces zamrzavanja, kada smo mi u toku operacije, kad bi se otklanjali jajnici, uzimali delić tkiva i stavljali ga u tečni azot pri temperaturi od minus 196 stepeni C – objašnjava on.

Profesor Radulović dodaje da najmlađa žena koja je u aktuelnom trenutku rešila da zamrzne jajnu ćeliju ima samo 16 godina.

– Morali smo da joj otklonimo jajnike zbog prvobitne bolesti, tako da smo iskoristili šansu i istovremeno smo uzeli jajne ćelije u slučaju da ona u kasnijem životu poželi da se ostvari u ulozi majke.

– Takvih slučajeva je mnogo više, od ovih koji se rade kada žena želi da produži svoju fertilnu sposobnost (jer zbog posla i drugih obaveza nema mogućnost da rađa decu). Naša žena je i dalje konzervativna, zatvorena… Dešava se i da se predomisli posle nekog vremena uz objašnjenje da ne može da bude samohrana majka, da ne želi da bude majka uopšte itd, ali i da se nikada ne vrati po svoj zamrznuti reproduktivni materijal.

– Pričati koliki je procenat socijalnog zamrzavanja jajnih ćelija je jako nezahvalno, voleo bih da se odradi neka ozbiljna socijalna studija i da se onda vidi, ako pričamo o Srbiji.

– U svetu je to trend koji se prihvata kao normalan, gde medicinska nauka omogućava i tu pogodnost i to je po meni odlična priča gledano iz svakog ugla, socijalnog i medicinskog – zaključuje doktor koji je prvi obavio vantelesnu oplodnju u Srbiji.

Kako kaže, za razliku od zapada kod nas je problem to što se na taj korak žene kasno odlučuju.

– To nije dobro jer se zbog godina i starosti jajne ćelije smanjuje stepen uspešnosti trudnoće, tako da sada propagiramo i razmišljamo da je bolje od 35 godine života zamrzavati jajne ćelije, a ne oko 40 – objašnjava dr Radulović.

Cena ove procedure iznosi oko 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, materijal se čuva do pet godina, iako su istraživanja pokazala da bi mogao da opstane i do 200 godina bez promena hemijskog i biološkog svojstva.

(S. Ilić)

Izvor: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2901470-najmladja-devojka-u-srbiji-koja-je-zamrzla-jajne-celije-ima-samo-16-godina-za-i-protiv-tema-na-cijoj-ste-vi-strani

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096