Najmlađa devojka u Srbiji koja je zamrzla jajne ćelije ima 16. godina – Krioprezeracija kao medicinski i društveni fenomen

Usled jurnjave za karijerom, na zapadu je postalo normalno da se uloga majčinstva ostavi za kasnije, te da se posegne za zamrzavanjem jajnih ćeija. Njima u tome pomažu čak i poslodavci u velikim kompanijama kao što su Facebook i Apple, tako što im za 30. ili 35. rođendan poklanjaju tu uslugu. Sa druge strane, u Srbiji se osim iz zdravstvenih problema na takav korak mahom odlučuju pametne, poslovne žene koje ne mogu da nađu partnera.
najmladja_devojka_u_srbiji_koja_je_zamrzla_jajne_celije

Ipak, ne može se govoriti o trendu ili hiru, kako je u svojoj poslednjoj emisiji pokušala da sugeriše Mira Adanja Polak.

Prof. dr Slobodan Radulović, stručnjak za oblasti vantelesne oplodnje i borbe protiv steriliteta, kaže za Telegraf da se sa zamrzavanjem jajnih ćelija počelo pre 30 i nešto godina, i da to nije nikakva nova metoda, ali da se za razliku od “social egg freezing” ono u početku radilo iz čistih medicinskih razloga.

– Na ideju zamrzavanja jajnih ćelija došlo se zbog žena koje moraju da idu na operaciju otklanjanja jajnika zbog karcinoma, ili na zračenje, koje definitivno oštećuje jajnike, ili u slučaju dugotrajnih hemioterapija. Takođe, zamrzavali smo i tkivo jajnika u slučaju da je posredi hitna procedura, pa nema vremena da se uđe u proces zamrzavanja, kada smo mi u toku operacije, kad bi se otklanjali jajnici, uzimali delić tkiva i stavljali ga u tečni azot pri temperaturi od minus 196 stepeni C – objašnjava on.

Profesor Radulović dodaje da najmlađa žena koja je u aktuelnom trenutku rešila da zamrzne jajnu ćeliju ima samo 16 godina.

– Morali smo da joj otklonimo jajnike zbog prvobitne bolesti, tako da smo iskoristili šansu i istovremeno smo uzeli jajne ćelije u slučaju da ona u kasnijem životu poželi da se ostvari u ulozi majke.

– Takvih slučajeva je mnogo više, od ovih koji se rade kada žena želi da produži svoju fertilnu sposobnost (jer zbog posla i drugih obaveza nema mogućnost da rađa decu). Naša žena je i dalje konzervativna, zatvorena… Dešava se i da se predomisli posle nekog vremena uz objašnjenje da ne može da bude samohrana majka, da ne želi da bude majka uopšte itd, ali i da se nikada ne vrati po svoj zamrznuti reproduktivni materijal.

– Pričati koliki je procenat socijalnog zamrzavanja jajnih ćelija je jako nezahvalno, voleo bih da se odradi neka ozbiljna socijalna studija i da se onda vidi, ako pričamo o Srbiji.

– U svetu je to trend koji se prihvata kao normalan, gde medicinska nauka omogućava i tu pogodnost i to je po meni odlična priča gledano iz svakog ugla, socijalnog i medicinskog – zaključuje doktor koji je prvi obavio vantelesnu oplodnju u Srbiji.

Kako kaže, za razliku od zapada kod nas je problem to što se na taj korak žene kasno odlučuju.

– To nije dobro jer se zbog godina i starosti jajne ćelije smanjuje stepen uspešnosti trudnoće, tako da sada propagiramo i razmišljamo da je bolje od 35 godine života zamrzavati jajne ćelije, a ne oko 40 – objašnjava dr Radulović.

Cena ove procedure iznosi oko 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, materijal se čuva do pet godina, iako su istraživanja pokazala da bi mogao da opstane i do 200 godina bez promena hemijskog i biološkog svojstva.

(S. Ilić)

Izvor: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2901470-najmladja-devojka-u-srbiji-koja-je-zamrzla-jajne-celije-ima-samo-16-godina-za-i-protiv-tema-na-cijoj-ste-vi-strani

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096