Neznanje kao uzrok steriliteta

Pored ostalih faktora, neznanje o uzrocima steriliteta doprinosi njegovom povećanju kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Izvor: Pink.rs

Porast steriliteta uticao je na to da se o njemu danas mnogo više govori. Pa ipak, ispostavlja se da ljudi, a naročito mladi, zapravo o njemu, ali i o reproduktivnom zdravlju u celini, veoma malo znaju.

Iako ima dugogodišnje iskustvo i u neposrednom radu sa studentima dr Slavica Kažić, ginekolog Specijalne bolnice “Beograd” kaže da je stepen neznanja i odnos mladih prema reproduktivnom zdravlju i iznenađuje i zabrinjava.

– Iskustvo pokazuje da se mlada žena, koja nije imala seksualne odnose, a ima redovne menstruacije, i ne obraća ginekologu, izuzev kad se pojavi neki problem sa licem ili kosom, pa to poveže sa hormonima – kaže dr Kažić.

Neznanje-kao-uzrok-steriliteta

Neodgovorni odnos prema sopstvenom zdravlju, pa i onom reproduktivnom, za posledicu često ima pojavu steriliteta koga osobe najčešće dugo nisu svesne. Samo jedna jača infekcija adneksa ili unutrašnjih genitalija može da dovede do zapušenja jajovoda i stvaranja priraslica, što dovodi do toga da više ne postoji nikakva mogućnost prirodnog, spontanog zatrudnjivanja.

Prvi ginekološki pregled devojke bi morale da obave najkasnije po otpočinjanju seksualnih odnosa, a potom najmanje jednom godišnje.

– Osnovni ginekološki pregled su brisevi, pregled grlića materice, PAPA test koji nas upućuje na stanje grlića, ultrazvučni pregled unutrašnjih genitalija i sada smo uveli i pregled dojki, zato što je karcinom dojki u porastu – objašnjava dr Kažić.

Neznanje-kao-uzrok-sterilitetaMeđutim, pogoršanje se registruje i kod reproduktivnog zdravlja muškaraca.

– Još pre 40 godina najavljena je mogućnost povećanja pacijenata sa tzv. testekularnim, disgenetičkim sindromom, koji podrazumeva povećanje procenta kancera testisa, koga mi danas i registrujemo za 2% više svake godine – kaže dr Sreten Jovanović, urolog Specijalne bolnice “Beograd”.

On dodaje da je došlo i do povećanja broja novorođene muške dece sa hipospagijom, kao i da je sve više muškaraca koji imaju problem sa sterilitetom. Ali uprkos tome kod nas muškarci još uvek nemaju naviku da rade redovne urološke preglede, iako je pregled veoma jednostavan i ne zahteva puno vremena. Takođe, poseta urologu će svakako doprineti i povećanju znanja o štetnim uticajima na smanjenje plodnosti muškaraca.

– To su pre svega saune i tople kupke, jer spermatozoidi odnosno testisi traže adekvatnu temperaturu. Na plodnost muškarca veoma negativno utiču i prekomerna upotreba pojedinih lekova, droga, alkohola, brza hrana puna nezasićenih odnosno zasićenih masnih kiselina životinjskog porekla što dovodi do upotrebe teških metala koji remete metabolizam, kao i cinka koji je jako bitan za stabilizaciju našeg genetskog materijala DNK u spermatozoidima – upozorava dr Sreten Jovanović i napominje da jedan zdrav, umeren način života, svakako može popraviti i prevenirati eventualna oštećenja spermatogeneze.

neznanje-kao-uzrok-steriliteta--

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096