Flat Preloader Icon

Oplodnja donosi i trojke

Večernje novosti, 08.12.2011. – Svake godine u Srbiji se rodi više od 1.000 blizanaca. Osim majke ”prirode”, prste u ovaj ”posao” umešala je i vantelesna oplodnja.Prema podacima Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, prošle godine u Srbiji svet je ugledalo 1.106 dvojki i 38 trojki. Godinu ranije, blizanaca je bilo 1.119, a trojki 32.

“Vantelesna oplodnja apsolutno je uticala na porast blizanačkih trudnoća” – objašnjava prof. dr Slobodan Radulović, ginekolog Specijalne ginekološke bolnice za lečenje steriliteta. Kod nas ne postoji precizna statistika, ali je procena da je broj dvojki i trojki, kada je reč o vantelesnoj oplodnji, oko 22 odsto.
U 4.500 POKUŠAJA RODI SE 1.000 DECE OD 2006. godine, od kada je počeo nacionalni program, urađeno je 4.500 vantelesnih oplodnji. Iako se precizni podaci ne znaju, pretpostavlja se da je do sada rođeno više od 1.000 beba.

Samo prošle godine u četiri državne ustanove – kliničkim centrima Srbije, Niša, Vojvodine i na klinici “Narodni front” – obavljeno je ukupno 1.380 vantelesnih oplodnji. Za prethodne četiri godine u GAK “Narodni front” urađeno je 1.109 vantelesnih oplodnji, a procenat uspešnosti bio je oko 25 odsto.

“Pojedine zemlje Evrope limitirale su kod vantelesnih oplodnji na čak jedan embrion” – objašnjava prof. dr Radulović. “Kod nas je dozvoljeno da se ubace tri embriona.”
Nije veštačka oplodnja jedina koja utiče na nastanak dvojki, trojki, četvorki. Ali kod normalnih trudnoća taj procenat je tri do četiri puta manji nego kod veštačke oplodnje.

“Na 85.000 porođaja rode se jedne trojke” – priča prof. dr Radulović. “Kod normalnih trudnoća procenat blizanaca i trojki ide ispod deset odsto. To je prosto prirodni fenomen, na koji i genetika ima uticaj.”

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096