Flat Preloader Icon

Policistični jajnici i gojaznost

Loša vest glasi – svaka deseta žena pati od sindroma policističnih jajnika, a čak 75% pacijentkinja ima i problem steriliteta.

„Sindroma policističnih jajnika je, nažalost, vrlo, vrlo dominantan, ako ne pojedinačno i najdominantniji faktor ženskog steriliteta“ – konstatuje ginekolog Specijalne bolnice „Beograd“, ass. dr Nebojša Zečević, napominjući da uzrok ovog oboljenja, uz to, i posle gotovo 90 godina od otkrivanja ovog sindroma nije poznat. Ono što jeste poznato su simptomi, posledice i veze policističnih jajnika sa drugim obolenjima, koje se kreću od insulinske rezistencije do genetskih predispozicija, kao i posledice.

policisticni_jajnici_i_gojaznost

Gojaznost se javlja i kao posledica, ali i kao smetnja ostvarenju trudnoće.

„Još kad je otkriven sindrom policističnih jajnika vrlo brzo se uvidelo da je i gojaznost veoma često povezana sa tim sindromom. Kasnijim studijama, ispitivanjima to je potvrđeno“ kaže ginekolog, dr Zečević.

Postoji, međutim, i dobra vest. Ona kaže – policistični jajnici mogu se lečiti na različite načine, a vantelesna oplodnja najefikasniji je način za prevazilaženje ovog problema i ostvarenje potomstva kod žena sa policističnim jajnicima. Višak kilograma, pak, i tu može da predstavlja smetnju.

policisticni_jajnici_i_gojaznost1

„Višak kilograma mora da se skine“ – kategorična je ginekolog, dr Marijana Šašić, koja međutim ukazuje da je jasno da to ne može da se desi preko noći, te da u tome partneri moraju da imaju međusobnu podršku i, naravno, podršku lekara. Specijalna bolnica „Beograd“ baš zato ima besplatan program savetovanja o ishrani. Nauka je dokazala da masno tkivo, kao endokreni organ, negativno utiče na plodnost i žena i muškaraca. Kod žena masno tkivo luči brojne faktore koji remete funkcije i jajnika i materice, odnosno utiče na čitav reproduktivni proces od ovulacije, preko transporta do implantacije.

Dr Zečević ukazuje da je kod gojaznih osoba hormonski status potpuno izmenjen. “Dovoljno je da navedem jedan primer koji pokazuje koliko je oslobađanje viška kilograma važno kod ovog obolenja” – kaže doktor Zečević ističući da se kod gojaznih žena koje imaju policistične jajnike, gubitkom samo tri kilograma procenat testosterona smanjuje za 30%.

policisticni_jajnici_i_gojaznost2

Fizička aktivnost i pravilna ishrana i zato su veoma važne. Opsežna istaživanja na Harvardu
pokazala su da žene sa poremećajima u ovulaciji, pravilnom ishranom mogu da smanje rizik neplodnosti i do 80%. Uz redukciju uglenih hidrata, važno je obogatiti ishranu voćem i orašastim plodovima, povrćem, naročito mahunastim i masnim kiselinama kojih najviše ima u ribi, kao što su losos, haringa, sardina.

„Važno je i da pacijentkinje nauče da uspostave red i redovnu ishranu sa unosom dosta količine tečnosti od 2.5 do 3 litra. Ja imam pacijentkinje koje su skinule preko 10-15 kg i kad dođu posle 3 ili 6 meseci prosto ne možete da ih prepoznate, potpuno su druga osoba“ – zaključuje ginekolog, dr Marijana Šašić.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096