Flat Preloader Icon

Put do bebe za žene bez partnera

Zamrzavanje jajnih ćelija i spermatozoida na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biće moguće u najskorije vreme, saznaje “Blic” u toj instituciji.

Svi koji su iz bilo kog razloga želeli da zamrznu svoje polne ćelije dosad su morali to da plate oko 240.000 dinara, a u RFZO navode da sprovode sve aktivnosti da se to promeni.

– Sprovodimo sve što je iz naše nadležnosti kako bi se u narednom peripodu proširila prava osiguranim licima na zdravstvene usluge zamrzavanja, odnosno odmrzavanja reproduktivnih ćelija – jajnih ćelija i spermatozoida – kaže za “Blic” Nemanja Velikić iz RFZO.

On dodaje da u ovom času je postupscima takozvanog biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO) lečenje neplodnosti na teret RFZO sa pravom na zamrzavanje embriona, odnosno odmrzavanje, pruža u šest ustanova u takozvanom Planu mreže, odnosno državnim, i 11 van plana mreže ili privatnim, a koje imaju dozvolu Ministrastva zdravlja za korišćenje nove zdravstvene tehnologije.

Istovremeno, mnoge žene u Srbije koje gaze četvrtu deceniju života, a koje nisu uspele da nađu svoje partnere, jedva će dočekati vest da je zamrzavanje jajnih ćelija besplatno jer mnoge od njih nemaju para da plate tu uslugu 240.000, koliko košta čitav proces uzimanja ćelija, njihovo zamrzavanje i čuvanje do pet godina.

“Jedva čekam da to bude besplatno”

One, baš kao što je i G. L. (39) iz Beograda, jako žele da postanu majke, ali to dosad nisu uspele zbog toga što su ili naporno radile ili nisu našle muškarca s kojim bi to mogle da osvare.

– Imam 39 godina, jako želim da rodim dete, ali nemam supruga. Čak nisam ni u vezi. Razmišljam već mesecima da zamrznem jajne ćelije, kako bih mogla da se ostavarim u ulozi majke. Opet, nemam 240.000 dinara i trebalo bi da uzmem kredit za to. Jedva čekam da RFZO omogući da ta procedura bude besplatna – kaže ona.

Prema njenim rečima, listom su joj svi ginekolozi rekli da bi trebalo da zamrzne svoje jajne ćelije što pre, jer je zlatni standard da to bude do 25. godine.

– Naravno da sam upoznata s tim da do 35. godine jajne ćelije još nose ispravan genetski materijala, a da se posle toga povećavaju šanse da to ne bude tako. Odnosno, da buduća beba može da ima neke genetske malformacije ili oštećenja – naglašava ona i dodaje da je država trebalo ranije da misli na sve to i omogući ženama da besplatno zamrznu svoje polne ćelije.

Prof. dr Slobodan Radulović: Proces košta 240.000 dinara

Prof. dr Slobodan R. Radulović, jedan od najvećih stručnjaka u Srbiji za vantelesnu oplodnju iz jedne od zdravstvenih ustanova sa kojom je RFZO potpisao ugovor o zamrzavanju embriona, kaže za “Blic” da je to potpisano i da se u ovom času odnosi samo na zamrzavanje embriona, ukoliko ih je viška u procesu vantelesne oplodnje.

– Kada je reč o zamrzavanju jajnih ćelija u ovoj fazi pacijentkinje moraju same to da plate. To košta oko 240.000 dinara. U cenu su uračunate sve procedure, lekovi, zamrzavanje i čuvanje jajne ćelije do pet godina – objašnjava on.

Prema rečima prof. dr Radulovića, žena dobija takozvanu stimulaciju, odnosno injekcije koje pojačavaju funkciju jajnika.

– Na taj način se dobije veći broj jajnih ćelija. Potom se one izvade punktiranjem i zamrznemo ih. Čuvaju se do pet godina, ali po zahtevu pacijenta, taj period može da se produži – naglašava taj stručnjak.

On dodaje da je glavni razlog zamrzavanja jajnih ćelija taj što žene nemaju partnere.

put_do_bebe_za_zene_bez_partnera– Program donacije sperme dozvoljen je prošlogodišnjim Zakonom o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji, ali on još nije stupio na snagu. Kada se to bude desilo, pretpsotavljam da će žene koje nemaju partnere, a koje su zamrzle jajne ćelije, ali i one koje to nisu, moći da sa spermom nepoznatog davaoca da osvare trudnoće – kaže prof. dr Radulović.

Kako on dodaje, intervencija nije bolna i radi se u anesteziji, ali je najvažnije da žene znaju da je pravo vreme za zamrzavanje jaujnih ćelija oko 35. godine.

– Kod nas se to radi oko 40. godina. Tada se dobija manji broj jajnih ćelija i dobija se njihov lošiji kvalitet – objašnjava on.

(izvor: Blic)

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096