Flat Preloader Icon

Sreća iz petog pokušaja – Ni paraplegija nije problem

07.06.2011 – Medicina stalno pomera granice. Dokaz za to je priča o Dragani (39) i Živku (43) Papaz koji su jedanaestogodišnjicu braka nedavno obeležili dvostrukom srećom. Konačno im se ispunila želja da začnu dete. Prepreka je uspešno otklonjena u Specijalnoj bolnici “Beograd”, a prof. dr Slobodan Radulović još jednom je uspešno izlečio sterilitet.

Dragana i Živko Papaz prvi su par koji je iskoristio šansu vantelesne oplodnje za osobe sa invaliditetom. Živko, ratni vojni invalid, državni prvak u streljaštvu iz pištolja, i Dragana, koja radi u Udruženju paraplegičara Beograda, nestrpljivo čekaju svoje prvo dete.

“Uspelo nam je iz petog puta. U drugom stanju pokušavam da ostanem od 2002. godine.” – priča Dragana. Prvi put su išli na vantelesnu oplodnju o trošku države, a ostala tri u privatnoj klinici. I peti put su morali da plate jer država nije htela da finansira. Krajem prošle godine otvoren je Centar za reproduktivno zdravlje osoba sa invaliditetom Specijalne bolnice “Beograd”, koji je prvi ove vrste u jugoistočnoj Evropi. Uz pomoć ovog centra, ubuduće će i osobe sa invaliditetom lakše moći da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji.

U novootvorenom centru svaka osoba koja je invalid i ima problem reproduktivnog zdravlja može da dobije dijagnozu i terapiju. Njegovim otvaranjem izjednačeni su svi parovi koji iz nekog razloga ne mogu da ostvare potomstvo. Samo s povredom kičmene moždine u Srbiji ima više od hiljadu i pet stotina osoba mlađih od 40 godina.
Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje kod osoba s povredom kičmene moždine isti je kao i kod zdravih osoba. Iz jednog pokušaja uspešno se održi 35 odsto trudnoća. Osobe sa invaliditetom imaju pravo na dva besplatna pokušaja.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096