Sve više muškog steriliteta

Savremeni način života, ali i loše životne navike u značajnoj meri utiču na zdravlje ljudi, pa i na porast steriliteta.

Ističući da je sterilitet problem razvijenog sveta, prof. dr Slobodan Radulović, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, kaže da je evidentno da na porast steriliteta značajno utiču spoljni faktori i način života.
muški_sterilitet

„Prelaskom iz faze industrijalizacije u fazu kompjuterizacije došli smo u tzv. ’sedeće doba’. Ko šta radi mi samo sedimo – iz jedne stolice u drugu, iz kola u kancelariju, pa za kompjuter, a sve to utiče na zdravlje pa i na sterilitet“ – ističe prof. dr Radulović.

On napominje da se ispostavlja da su se te promene naročito odrazile na zabrinjavajući porast muškog steriliteta. Procenjuje se da problem steriliteta ima najmanje 150.000 muškaraca u Srbiji, te da taj broj neprestano raste.

Muški sterilitet već odavno je gotovo izjednačen sa neplodnošću žena, a ono što naročito zabrinjava je neznaje i nebriga naših muškaraca o svom zdravlju. „Na žalost, ni žene ne idu redovno kod ginekologa, ali je situacija sa muškarcima još mnogo gora, iako je osnovni pregled kod urologa i brz i jednostavan“ – kaže prof. dr Radulović i najavljuje da će u cilju motivisanja muškaraca Specijalna bolnica „Beograd“ ove jeseni organizovati besplatne analize spermograma. muški_sterilitet1

„Primeri iz sveta, konkretno Japana, pokazali su da je samo zahvaljujući povećanju kontrole spermogramom porastao broj onih koji su uspešno prevazišli sterilitet i tako se ostvarili kao roditelji“ – kaže prof. dr Radulović.

Urolog, dr Sreten Jovanović, objašnjava da kod muškaraca postoje dva velika podrućja koja mogu biti oštećena – to su produkcija i transport sperme. „Prvo, potrebno je da se u testistima proizvede kvalitetna sperma, a drugi aspekt je da se taj kvalitet sperme transportuje“

Nalaz spermograma posmatra se najsavremenijim aparatima i tako utvrđuje da li problem nastaje u pokretljivosti, u broju, u vitalnosti, u obliku, u nekim malformacijama itd.

Spermogram, međutim, nije početak i kraj, jer uzroci muškog steriliteta mogu biti brojni – od nezdravih muški_sterilitet2

stilova života, gojaznosti, pušenja i alkohola, do najčešćeg uzroka – proširenih vena odnosno varikocele.

„Varikocela je, u manjoj ili većoj meri, prisutna skoro 50% muškaraca koji imaju problem steriliteta. – kaže urolog Specijalne bolnice „Beograd“, dr Sreten Jovanović i pojašnjava – Od onih koji imaju proširenje vena levog testisa skoro polovina ima uredan kvalitet sperme. Druga polovine ima izvesne poremećaje koji se operacijom mogu popraviti“.

Savet je jasan – buduće tate, pobedite prerasude i inerciju i posetite urologa. Ulog je velik.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096