Flat Preloader Icon

Sve više muškog steriliteta

Savremeni način života, ali i loše životne navike u značajnoj meri utiču na zdravlje ljudi, pa i na porast steriliteta.

Ističući da je sterilitet problem razvijenog sveta, prof. dr Slobodan Radulović, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, kaže da je evidentno da na porast steriliteta značajno utiču spoljni faktori i način života.
muški_sterilitet

„Prelaskom iz faze industrijalizacije u fazu kompjuterizacije došli smo u tzv. ’sedeće doba’. Ko šta radi mi samo sedimo – iz jedne stolice u drugu, iz kola u kancelariju, pa za kompjuter, a sve to utiče na zdravlje pa i na sterilitet“ – ističe prof. dr Radulović.

On napominje da se ispostavlja da su se te promene naročito odrazile na zabrinjavajući porast muškog steriliteta. Procenjuje se da problem steriliteta ima najmanje 150.000 muškaraca u Srbiji, te da taj broj neprestano raste.

Muški sterilitet već odavno je gotovo izjednačen sa neplodnošću žena, a ono što naročito zabrinjava je neznaje i nebriga naših muškaraca o svom zdravlju. „Na žalost, ni žene ne idu redovno kod ginekologa, ali je situacija sa muškarcima još mnogo gora, iako je osnovni pregled kod urologa i brz i jednostavan“ – kaže prof. dr Radulović i najavljuje da će u cilju motivisanja muškaraca Specijalna bolnica „Beograd“ ove jeseni organizovati besplatne analize spermograma. muški_sterilitet1

„Primeri iz sveta, konkretno Japana, pokazali su da je samo zahvaljujući povećanju kontrole spermogramom porastao broj onih koji su uspešno prevazišli sterilitet i tako se ostvarili kao roditelji“ – kaže prof. dr Radulović.

Urolog, dr Sreten Jovanović, objašnjava da kod muškaraca postoje dva velika podrućja koja mogu biti oštećena – to su produkcija i transport sperme. „Prvo, potrebno je da se u testistima proizvede kvalitetna sperma, a drugi aspekt je da se taj kvalitet sperme transportuje“

Nalaz spermograma posmatra se najsavremenijim aparatima i tako utvrđuje da li problem nastaje u pokretljivosti, u broju, u vitalnosti, u obliku, u nekim malformacijama itd.

Spermogram, međutim, nije početak i kraj, jer uzroci muškog steriliteta mogu biti brojni – od nezdravih muški_sterilitet2

stilova života, gojaznosti, pušenja i alkohola, do najčešćeg uzroka – proširenih vena odnosno varikocele.

„Varikocela je, u manjoj ili većoj meri, prisutna skoro 50% muškaraca koji imaju problem steriliteta. – kaže urolog Specijalne bolnice „Beograd“, dr Sreten Jovanović i pojašnjava – Od onih koji imaju proširenje vena levog testisa skoro polovina ima uredan kvalitet sperme. Druga polovine ima izvesne poremećaje koji se operacijom mogu popraviti“.

Savet je jasan – buduće tate, pobedite prerasude i inerciju i posetite urologa. Ulog je velik.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096