Flat Preloader Icon

U Srbiji čak 1000 beba rođeno “IZ EPRUVETE”

28.09.2013. – Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od početka programa VTO, januara 2007., do aprila 2013. ukupno je vantelesnu oplodnju uradilo 6.999 parova, ne računajući ponavljanja. U tu svrhu fond je izdvojio preko 2,191 milijardu dinara, ali rezultat – više od 1.000 rođenih beba, u zemlji koja kuburi sa “belom kugom”, ne može da se izmeri novcem.

Ali, tokom prethodnih godinu dana izgubljeno je mnogo vremena na nekoliko neuspešnih pokušaja javnog tendera, kojim bi se privatnici ponovo uključili u program besplatne vantelesne oplodnje. Za 370 parova koji trenutno čekaju biomedicinski potpomognutu oplodnju, to vreme je predugo, naročito za one kojima otkucava biološki časovnik.
Nedavno su iz Fonda obećali i uvođenje trećeg besplatnog pokušaja VTO, što su već uvele neke lokalne samouprave poput Beograda, Subotice, Pančeva…

“Bilo bi idealno da nije limitiran ni broj pokušaja vantelesne oplodnje, kao i da se starosno ograničenje od 40 godina za žene podigne” – kaže za “Novosti” prof. dr Eliana Garalejić, načelnik Odeljenja za VTO u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”. – Imamo i parove koji boluju od sekundarnog steriliteta, a ne mogu da uđu u ovaj program jer već imaju dete. Potrebe su velike, i jasno nam je da država mora da vaga i štedi, ali mišljenja sam da kako je za pojedinca prvi i najvažniji cilj u životu da dobije potomstvo, tako mora da bude i za državu. Jer, šta je država bez ljudi, bez novog života?

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096