Flat Preloader Icon

Uz psihologa šanse za začeće su veće

Kod žena koje su uz uobičajeni tretman odlazile i na razgovor sa psihologom, uspešnost oplodnje je za 30 odsto veća, objašnjava Darja Živković, psihološki savetnik u Specijalnoj bolnici “Beograd”.

Dijagnostikovanje problema sa reprodukcijom, ili znatno smanjenje šanse za začečem prirodnim putem, predstavlja jedan od najvećih izazova u životu pojedinca. Najčešće suočavanje sa sopstvenim trenutnim stanjem predstavlja priličan šok ili promenu mnogih dotadašnjih obrazaca ponašanja i načina emocionalnog reagovanja. Sasvim je dakle, normalno da osoba, koja je do tada bila snažna i stabilna, kad se suoči sa novim životnim okolnostima, počne da ispoljava osećanja ili čak simptome koji su joj do tada bili potpuno strani.

– Bezvoljnost, osetljivost, osećanje potpune nemoći, razdražljivost, depresivnost, osećaj nedovoljne podrške okoline vrlo su česti simptomi s kojima se žene suočavaju. Obično se pažnja usmeri samo na problem, žena se povuče u sebe, izgubi kontakt sa prijateljima i rodbinom, oseća tugu, bes i krivicu, a odgovore najčešće traži u neprekidnim pretragama internet sadržaja, knjiga ili članaka posvećenim temi vantelese oplodnje – objašnjava Darja Živković, psihološki savetnik u Specijalnoj bolnici “Beograd”.

Ukoliko prolazite kroz proces vantelesne oplodnje, ili planirate da se odlučite na ovaj korak, važno je da znate sledeće:

šanse_za_začeće

· Emocionalna preosetljivost potuno je normalna za suočavanje sa problemom pri reprodukciji. To nije slabost i lični hir. Naprotiv, ovakve reakcije su univerzalni i najčešći način reagovanja na krizne životne situacije.

· Nemojte se oslanjati na neadekvatne i nestručne savete za brzu pomoć ili pretraživanje foruma i internet sadržaja koji ove savete nude. Nije redak slučaj da u psihološko savetovalište dođu upravo oni kojima su takvi saveti načinili više štetili nego koristili.

· Najodgovornije je u ovom slučaju obratiti se psihologu sa kojim ste već imali kontakta ili savetniku u ginekološkoj bolnici kojoj ste poklonili svoje poverenje. Proces vantelesne oplodnje je isuviše delikatna i višeslojna stvar da bi iskustva iz rada s drugim pacijentima u potpunosti mogla da se primene na vaš slučaj.

· Jako je važno da se održavanju psihološke stabilnosti posveti onoliko pažnje koliko se posvećuje fiziološkom delu tretmana prilikom vantelesne oplodnje.

VAŽNO JE DA VAS NEKO SASLUŠA

Svetska zdravstvena organizacija veoma dugo ističe značaj psihološkog savetovanja u procesu vantelesne oplodnje, a u svojim istraživanjima, koja su dostupna javnosti i na njihom zvaničnom sajtu, može se naći podatak da je čak 30 odsto veća uspešnost oplodnje kod žena koje su uz uobičajeni tretman odlazile i na razgovor sa psihologom. Zato je potrebno obratiti se stručnom licu kako biste bili sigurni da ste dobili odgovarajuće usmerenje, kao i adekvatan uvid u vaše trenutno stanje.

uz_psihologa_šanse_za_začeće_su_veće

– U Specijalnoj bolnici “Beograd“ s pacijentima radim individualno, u paru ili u grupi. Svaki pristup ima svoje prednosti i specifičnosti. Ipak, postoje neki uopšteni pristupi, koji su se i u stručnoj literaturi i u praksi izdvojili kao najdelotvorniji. Naime, pacijentima najviše pomaže, i prema njihovom iskustvu i prema učinku u otklanjanju simptoma stresa i krize, kvalitetno usmeren i adekvatno vođen razgovor sa stručnim licem – ističe naša sagovornica.

Akcenat je, u ovom slučaju, na slušanju, produbljivanju osetljivih tačaka, na omogućavanju pacijentu da o svojim emocijama što slobodnije, kvalitetnije i duže misli, na razgovoru o najintimnijim problemima koje osoba ne bi iznela čak ni pred svojim najbližima.

– Za pacijente je, takođe, veoma značajna mogućnost da se bez osećaja da nekoga opterećuju bave dovoljno dugo svojim osećanjima i dilemama – dodaje naša sagovornica.

Takođe, sa psihološkim savetnikom u ovom slučaju radi se i na napuštanju nekih disfunkcionalnih obrazaca emocionalnog i bihevioralnog reagovanja. Praktičnije rečeno, zajedno sa savetnikom radi se na utvrđivanju onoga što u ponašanju ili emocionalnom reagovanju osobe nije dobro ili što nikako ne doprinosi njenim ciljevima. Kroz različite vežbe ovi obrasci se napuštaju ili modifikuju onoliko koliko je u tom trenutku pacijent spreman.

SVAKI PACIJENT JE JEDINKA ZA SEBE

Kada je u pitanju rad u paru, radi se na opuštanju kroz sagledavanje sutuacije iz više mogućih uglova ili na suočavanju partnera sa sopstvenim nedoumicama i osećanjima koji do tada nisu verbalizovana.

Svakom pacijentu treba pristupiti potpuno individualno, pa u tom smislu i tok, i tempo, i kvalitet samog savetovanja zavisi i od osobe koja je u savetovaliste došla.

uz_psihologa_šanse_za_začeće_su_veće01

– I u svetu i prema našem iskustvu u bolnici pokazalo se da je pacijentima najkorisnija i najpotrebnija grupna podrška. Zato smo na inicijativu naših pacijenata osnovali VTO klub “Palčići“. Naime, svake subote od 18 časova u prostorijama naše bolnice držimo sastanke i svi koji su zainteresovani mogu da dođu i prisustvuju – kaže Živković.

Grupa je sačinjena od ljudi koji su pred procesom vantelesne oplodnje, onih kod kojih je proces u toku i onih koji posle procesa vantelesne oplodnje imaju potrebu da svoja osećanja podele sa drugima. Iskustva pacijenata koji dolaze na njihove sastanke izuzetno su pozitivna, a promene koje se događaju u samim članovima naše grupe vrlo su očigledne.

Te promene se najčešće tiču emocionalnog reagovanja, kao i osećaja da za sve svoje nedoumice i probleme imaju potpunu podršku ostalih članova, a neretko i nove prijatelje. Svako, dakle, dobija jedinstvenu priliku da na kvalitetan način, i pred osobama koje ga u potpunosti razumeju,
ispriča svoje iskustvo, ali i da čuje i nauči mnogo toga i iz tuđih iskustava.

BESPLATNA POMOĆ PSIHOLOGA

Vrata Specijalne bolnice “Beograd“ otvorena su za sve ljude koji imaju potrebu za psihološkom podrškom pre, u toku ili nakon procesa vantelesne oplodnje, nezavisno od toga da li ste naš pacijent ili ne. Grupa je pokrenuta s humanitarnim ciljem i rad sa psihološkim savetnikom se u tom slučaju ne naplaćuje, ali je zbog ograničenog broja mesta u grupma potrebno da dolazak predhodno potvrdite putem mejla (darjazivkovic@gmail.com) ili putem telefona bolnice 011/32-82-742.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096