Gospodar Jovanova 54
11000 Beograd
+381 (0) 11 32 82 742
+381 (0) 60 01 200 96

Ženski sterilitet - dijagnostika


Sterilitet žene uzrok je bračne neplodnosti u oko 40% slučajeva. Treba imati u vidu da na nemogućnost rađanja kod žena značajno utiču godine. Mogućnost steriliteta (infertiliteta) kod žena između 35-44 godine života je duplo veća u odnosu na žene između 30-35 godine.

Postavljanje dijagnoze je prvi korak u lečenju steriliteta. Ukoliko se dijagnostika ne uradi kompletno, kompromituju se svi naredni postupci u lečenju.

Zenske ruke drze casovnik kao simbol otkucavanja bioloskog sataDijagnostika neplodnosti kod žene podrazumeva specifične dijagnostičke metode za ovu oblast, i to:

  • ultrazvučni pregled
  • histerosalpingogram
  • histerosalpingosonografija
  • histeroskopija
  • laparoskopija

Sve ove dijagnostičke metode se primenjuju već dugo u dijagnostici steriliteta tako da je nepotrebno objašnjavati osnovne tehnike i primene.


POSTKOITALNI TEST – ispitivanje vitalnosti i pokretljivosti spermatozoida u cervikalnoj sluzi žene odnosno njihove sposobnosti da prežive i probiju se kroz sluz grlića i uđu u šupljinu materice.

FOLIKULOMETRIJA – ultrazvučno praćenje rasta, sazrevanja i pucanja folikula (ovulacije) kao i karakteristika sluzokože materice (morfologija i debljina endometrijuma).

Mama gleda bebu kako spavaBIOPSIJA ENDOMETRIJUMA sa patohistološkim i mikrobiološkim pregledom.

ISPITIVANJE PROHODNOSTI JAJOVODA (SHSG) – ultrazvučno ispitivanje prohodnosti jajovoda kao i morfologije cervikalnog kanala i šupljine materice.

HISTEROSKOPIJA – endoskopska metoda koja omogućava direktnu vizeulizaciju i ispitivanje cervikalnog kanala i šupljine materice.

LAPAROSKOPIJA – endoskopska metoda koja omogućava vizuelizaciju i neposredan uvid morfologije unutrašnjih genitalnih organa i male karlice.

© Copyright 2013. All rights reserved. Design by NormaReclamare