Flat Preloader Icon

Plodnost: godine jesu važne

Savremeni način života doveo je i do toga da se parovi kasnije odlučuju da postanu roditelji. Neki se uzdaju u biologiju, a neki u medicinu. Međutim, biološki sat je uvek veoma važan.

plodnost_godine_jesu_vazne„Nije tačno da ne treba žuriti sa rađanjem. Naročito kod žena.
Njihovo reproduktivno zdravlje i njihove godine su, zbog biološkog starenja, jako bitne i zato treba voditi računa kada je optimalno da zasnuju porodicu“ – upozorava ginekolog dr Marijana Šašić i ističe
da je najbolje vreme za rađanje između 25. i 35. godine, jer je posle toga duplo je veća mogućnost nastanka steriliteta.

Uprkos uverenju da biološki sat utiče pre svega na neplodnost žena,
i kod muškaraca plodnost ima veze i sa godinama.
Naime, reproduktivni materijal muškaraca sa godinama takođe gubi na kvalitetu, jer opada vitalnost, broj i pokretljivost spermatozoida.

Uz to na kvalitet reproduktivnog zdravlja muškarca utiče i okolina, a ona je sve zagađenija.

„Danas na zapadu muškarci prvo dete dobiju u 32 godine, a za to vreme organizam muškarca trpi veliki broj štetnih uticaja od radijacije, hemijskih agenasa, od stresa koji je svakodnevan.Tako da sa godinama, opada i kvalitet sperme kod muškarca“ ističe dr Sreten Jovanović, urolog Specijalne bolnice „Beograd“.

godine

Takođe, treba imati na umu da vantelesna oplodnja jeste često rešenje, ali da je sa godinama pacijentkinje povezana i njena uspešnost.

„Zato ženama koje se odluče za kasnije rađanje, posle 40 godina, preporučujemo da u mlađim godinama, znači do 38. godine, zamrznu svoje jajne ćelije.“ – kaže ginekolog dr Marijana Šašić i objašnjava da to ženama omogućava da se i u kasnijim godinama, posle 40. ili 45. ostvare kao majke putem vantelesne oplodnje.

Procenat uspešnosti ostvarenja trudnoće, pri tom je dodatno uvećan zahvaljujući bioinkubatoru za permanentno praćenje embriona.

„Bioinkubator je tako modifikovan da može da se vrši 24-časovni nadzor embriona, da se prati njihova dinamika deljenja i razvoja i na osnovu toga da se odredi kvalitet embriona i izabere onaj koji se potencijalno smatra najkompetentnijim i za koji se smatra da će najlakše dovesti do trudnoće“ objašnjava dr Bojana Savićević, ginekolog i embriolog Specijalne bolnice „Beograd“.

Plodnost: godine jesu važne - 1

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096