Flat Preloader Icon

Vantelesna oplodnja posle 40. godine – magazin “Mama”

Iako stručnjaci upozoravaju o mogućim rizicima trudnoće nakon 40. godine, sve više žena se ipak odlučuje za materinstvo u ovim godinama.

Dok se u inostranstvu smatra da je sve više žena koje u starijem dobu ostaju u drugom stanju posledica jurenja za karijerom, kod nas je ipak nešto drugačije. Potraga za poslom i stabilnošću koje on donosi, mnoge žene je lišio planova o trudnoći u dvadesetim, ali i u tridesetim.

U poslednje dve decenije broj majki mlađih od trideset godina drastično je opao, dok se broj žena koje se odlučuju za trudnoću u tridesetim i četrdesetim godinama povećao. Mada su žene mahom svesne činjenice da je mogućnost začeća manja kako godine prolaze, životne okolnosti ih ipak nagone da se opredele za ovaj korak.

Međutim, napretkom medicine uspešnost začeća je znatno veća ukoliko se žene opredele za vantelesnu oplodnju nakon tridesete i četrdesete godine.

O uspešnosti vantelesne oplodnje razgovarali smo sa direktorom Specijalne ginekološke bolnice “Beograd” prof. dr Slobodanom R. Radulovićem.

PROCENAT USPEŠNOSTI VTO

vantelesna_oplodnja01

Statistika kaže da žene ispod 40 godina koje prođu kroz najviše tri tretmana vantelesne oplodnje, imaju čak 70 odsto mogućnosti da ostanu trudne. Ženama između 39. i 43. godine šanse su manje, od 35 do 40 odsto. Zato se i granica za programe vantelesne oplodnje u Evropi pomerila na 47 godina, a u Americi čak na 55 godina. U ovim zemljama, međutim, stručnjaci savetuju da se parovi koji žele da u kasnijem životnom dobu postanu roditelji, odmah opredele za vantelesnu oplodnju, jer je verovatnoća da im se želja za roditeljstvom ostvari u tom slučaju daleko veća.

Maraja Keri, Ema Tomson, Selin Dion, Kortni Koks i Nikol Kidman, samo su neke od mnogih koje su postale majke posle četrdesete zahvaljujući vantelesnoj oplodnji. Da ostvarenje roditeljstva uz vantelesnu oplodnju više nije tabu tema ni kod nas, govori i to što se o tome izjašnjavaju i mnoge naše poznate mame – od Svetlane Cece Ražnatović, preko Seke Aleksić, do Goce Tržan. Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, u 52. godini postala je majka i glumica Ljiljana Jakšić.

ZDRAVIM NAVIKAMA DO POTOMSTVA

Nezavisno od životnog doba, svaka žena mora da se potrudi i obezbedi dobro zdravstveno stanje. To podrazumeva balansiranu ishranu, odnosno odgovarajuće unošenje minerala i vitamina, naročito folne kiseline, ali i prekid sa lošim navikama kao što su pušenje i alkohol.

– Budite aktivni, oslobađajte se stresa, vodite računa o ishrani, a naročito o unošenju folnih kiselina, vitamina C i cinka. Sve to predstavlja dobru osnovu organizma da pripremi vaše telo za velike izazove kakvi su trudnoća i rađenje deteta – kaže prof. dr Radulović.

BIOLOŠKI SAT

bioloski_sat

Šanse za implantaciju i ostvarenje trudnoće najviše zavise od kvaliteta embriona, funkcija jajnika i spremnosti materice da primi embrion. Stručnjak u oblasti reproduktivnog zdravlja prof. dr Slobodan R. Radulović napominje da se faktor “biološkog sata” ipak ne može zanemariti.

Žene koje imaju više od 40 godina moraju da započnu lečenje proširenom analizom stanja organizma i reproduktivnih organa. To uključuje dodatna ispitivanja krvi i hormonskih, kao i somatskih disfunkcija. budući da su uz smanjenu funkciju jajnika, najčešći uzroci neplodnosti žena koje su prešle 40. godinu anomalija materice (najčešće tanki endometrijum – sluzokoža materice), druga faza programa bi trebalo da bude histeroskopija i biopsija materice. Tek posle ovih ispitivanja prelazi se na treću fazu, prošireni program terapije i ispiranje materice medikamentom. Na ovaj način znatno se povećava potencijal žene da ostane u drugom stanju.

– Izuzetno je važno da uz primenu svih najsavremenijih medicinskih znanja i tehnika, svaki program bude prilagođen individualnoj kliničkoj slici pacijentkinje – kaže prof. dr Radulović.

VEROVANJA I ZABLUDE

Svaki čovek je jedinka za sebe, tako da stanje organizma neke starije osobe može da bude bolje od zdravlja mlađe. Ne treba zanemariti ni to da je sterilitet gotovo podjednako zastupljen i kod muškaraca i kod žena, te da je uzrokovan brojnim faktorima.

Takođe, zabluda je da godine imaju veze sa brojem blizanačkih trudnoća koje nastaju nakon procesa vantelesne oplodnje. Ovakve trudnoće su česte, čak oko 40 odsto od ukupnog broja ostvarenih trudnoća, ali je razlog najčešće odluka da se u organizam vrate dva, a nekad i više embriona. Neki parovi za to se opredeljuju “za svaki slučaj”, a neki jer baš žele blizance. Stručnjaci se još uvek spore da li je to prednost ili komplikacija jer su ovakve trudnoće uvek rizičnije.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096