Flat Preloader Icon

Znanjem protiv steriliteta

Iako se zbog porasti steriliteta o njemu sve više govori, to nije u mnogome promenilo naše loše životne navike i neodgovorni odnos prema sopstvenom reproduktivnom zdravlju. A upravo to za posledicu često ima pojavu steriliteta koga osobe najčešće dugo nisu svesne. Samo jedna jača infekcija adneksa ili unutrašnjih genitalija može da dovede do zapušenja jajovoda i stvaranja priraslica, što dovodi do toga da više ne postoji nikakva mogućnost prirodnog, spontanog zatrudnjivanja.

znanjem_protiv_sterilitetaLjudi, a naročito mladi, ne samo da malo znaju o uzrocima steriliteta, već nemaju ni naviku redovnih odlazaka na lekarske preglede. Iako ima dugogodišnje iskustvo i u neposrednom radu sa studentima dr Slavica Kažić, ginekolog Specijalne bolnice „Beograd“ kaže da je stepen neznanja i odnos mladih prema reproduktivnom zdravlju i iznenađuje i zabrinjava. „Iskustvo pokazuje da se mlada žena, koja nije imala seksualne odnose, a ima redovne menstruacije, i ne obraća ginekologu, izuzev kad se pojavi neki problem sa licem ili kosom, pa to poveže sa hormonima“ – kaže dr Kažić.

Prvi ginekološki pregled devojke bi morale da obave najkasnije po otpočinjanju seksualnih odnosa, a potom najmanje jednom godišnje. „Osnovni ginekološki pregled su brisevi, pregled grlića materice, PAPA test koji nas upućuje na stanje grlića, ultrazvučni pregled unutrašnjih genitalija i sada smo uveli i pregled dojki, zato što je karcinom dojki u porastu“ objašnjava dr Kažić.

Situacija je još gora kada su u pitanju muškarci. „Muški sterilitet u porastu te da se gotovo izjednačio sa ženskim, ali uprkos tome kod nas još nema stečene navike redovnih uroloških pregleda muškaraca, iako je pregled veoma jednostavan i ne zahteva puno vremena“ – upozoravajedan od najvećih domaćih stručnjaka za reproduktivno zdravlje prof dr. Slobodan Radulović.

On ukazuje da je prva stvar koji muškarci treba da urade odlazak kod urologa i spermogram. „Neophodno je utvrditi koju vrsta poremećaja je u pitanju – da li je to kvalitet sperme ili njena pokretljivljost ili i jedno i drugo“ – kaže prof. dr Radulović.

Određeni poremećaji mogu se lečiti vitaminima i drugim suplementima, neki lekovima i hormonskom terapijom a nekada je neophodna operacija.

Takođe, poseta urologu će svakako doprineti i povećanju znanja o štetnim uticajima na smanjenje plodnosti muškaraca.

znanjem_protiv_steriliteta„To su pre svega saune i tople kupke, jer spermatozoidi odnosno testisi traže adekvatnu temperaturu. Na plodnost muškarca veoma negativno utiču i prekomerna upotreba pojedinih lekova, ali i steroida, droga, alkohola, brza hrana puna nezasićenih odnosno zasićenih masnih kiselina životinjskog porekla što dovodi do upotrebe teških metala koji remete metabolizam, kao i cinka koji je jako bitan za stabilizaciju našeg genetskog materijala DNK u spermatozoidima“ upozorava dr Sreten Jovanović i napominje da jedan zdrav, umeren način života, svakako može popraviti i prevenirati eventualna oštećenja spermatogeneze. U Specijalnoj bolnici „Beograd“ zato su programi ishrane, akupunkture i psihološke podrške potpuno besplatni.

Online Formulari

Iskoristite mogućnost slanja online anamneze kao i formulara zakazivanja konsultacija u našoj bolnici.

Podelite sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Važno obaveštenje

PROMENA ADRESE

Poštovani posetioci, Specijalna ginekoloska bolnica Beograd će

od subote 28. novembra 2020.

biti preseljena na novu lokaciju:

Novi Beograd blok 26
ul. Antifašističke borbe 2a
(kod Crkve Sv. Simeona)
U periodu preseljenja, bolnički mobilni kontakt telefon
će biti dostupan 24/7 – +381 60 0120 096